På allmän begäran – recept på rosenlikör

Om det inte är allmän kännedom än kan jag berätta att jag utöver att vara galen i rosor har ett starkt drag av crazy hemmafru inom mig som ibland får mig att göra saker som att baka avancerade bakverk, brodera fula ord, glida runt i sidenmorgonrock och svära medan jag städar och även: göra egen sprit.

Alltså clarification: jag BRÄNNER inte egen sprit (lovar snuten) utan bara experimenterar lite med att krydda egen sprit. Senaste påhittet jag är riktigt jävla nöjd över är min rosenlikör.

image

Kolla denna jävla färgen!!! Naturen är fan helt jävla cray cray.

Den smakar lite som om man kört en rosenknopp i en juicepress. Som destillerad sommar, en engelsk trädgård i full blom precis vid skymning, som ett lovechild mellan en dyr parfym och ett franskt bageri, och faktiskt lite som Lush’s underbara jävla tvål Rose Jam (som jag dock inte smakat på men har fan fått hindra mig ibland).

Tyvärr är jag fkn analfabet när det kommer till recept men I wouldn’t leave you hanging like this, ska försöker återskapa hur jag gjorde denna nectar of the gods. Jag antar att man skulle kunna göra denna året runt, men jag föredrar naturens goda gratis så jag gör den på sommaren av rosenblad plockad i ett skogsbryn vid mitt föräldrahem. Ingen aning om vad för sorts rosor det är (men jag har inte dött än ¯\_(ツ)_/¯) men de har mörkt rosa blad i hundratals och luktar SYNDIGT gött när de blommar och solen precis gått ned (lol e jag en fé lr, ingen vet).

image

Här ser ni de mörkrosa rosorna jag använt, men man kan nog också använda vanliga köperosor eller ngt från ens trädgård om man råkar vara begåvad med en dylik, välj dock obesprutade rosor, alkoholen är the main poison of detta recept.

såhär gjorde jag:

  • Ta en gammal väl urdiskad glasburk och tryck varsamt men bestämt in så många rosenblad du får plats med
  • Häll över valfri ljus sprit, jag valde vit rom pga likör ska vara sött DUH plus att sötman från romen tar bort en viss udd av beskan man kan få från rosorna. Dock inte all, jag gillar lite beska såklart. ÄLSKAR du beska kan du säkert hälla vodka över och tillsätta strösocker efter smak, I don’t care. Du behöver inte täcka alla bladen för de vissnar ihop en aning.
  • Häll i ungefär 1 tsk askorbinsyra eller pressad citron. Detta är inget måste, men jag har märkt att det verkligen tar fram den bästa färgen ur rosorna.

Sen skruvar du på locket och skakar om. Låt stå under ett par dagar och skaka om bruken med jämna mellanrum. När rosenbladen börjar se ut som ledsna zombies och spriten absorberat all deras goodieness är det bara att sila bort rosenbladen med en finmaskig sil och hälla upp på en steriliserad butelj (köpte min för en billig peng på Ica men vill man vara speciell kan man väl köpa något på loppis) och förvara MÖRKT!! Jag ville njuta av min i all dess prakt men märkte att den tyvärr blev lite mer orangedassig i färgen av att stå i sol. Tråkigt!!! Smakar fortfarande DIVINE men är ju synd att förstöra en så fin färg.

Tips på vad man kan göra denna utöver att smaksätta exakt vad fan man vill i bakväg är: blanda drinkar värdiga en disneyprinsessa. Mina bästa hittills har varit rose and tonic, dvs rosenlikören blandat med tonicwater och en skiva citron över is. Och som jag provade igår: rose 75, alltså som french 75 (har inte provat DEAR LORD unna er snarast!!! Googla recept!!) fast med likören. Alltså en del rosenlikör, en del sockerlag och en del citronjuice (eller modifiera andelarna enligt smak) skakas med is, sila ned i tjusigt glas och fyll på med väl kylt bubbelvin, jag föredrar prosecco. Drick och känn dig som den drottning du är.

Fridens liljor / Karin

Loading Likes...

3 svar till “På allmän begäran – recept på rosenlikör“

  1. Nice! Ett tips om ros är att jag tror den måste lukta? För att den ska smaka något sen. Gjorde rosensaft och enligt det receptet funkade det så och borde rimligtvis funka samma med likör.
    Och kul med en till vettig beautyblog!

    1. Ja jag har själv bara provat med rosor som luktar väldigt starkt pga tänkte att då måste de väl smaka mycket? Rosensaft låter spännande, berätta mer!!! Nu till sommaren tänker jag försöka mig på antingen saft eller likör på syrener. LÄNGT!

  2. Rosor?! Sprit?! I’m in. Skall pröva detta i sommar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.