herpes simplex – dra åt helvete

Något jag inte älskar att prata om är det faktum att jag har, så länge jag kan minnas, det vanliga men tråkiga viruset Herpes Simplex. Även känt som: munherpes. Jag har ända sedan dagis fått de där jävla utslagen. Börjar med små stickningar, som blir till små blåsor som blir fler och fler, växer och värker och till slut spricker och blir ett varigt helvete som gör ont och ser ut som smärre böldpest i närmre 2 veckor. Jag har provat det mesta marknaden har att erbjuda, har avverkat ungefär ett badkar fullt med vectavir men det som funkat bäst för mig hittills är compeeds munsårsplåster. De hämmar oftast att såret blommar ut helt ifall jag får på ett tidigt, dvs läkar en aning snabbare, samt förhindrar den förbannade sårskorpan att uppstå. Dock blir det ofta fort geggigt, ser äckligt ut, lossnar och inte minst: dyrt som fan. Helt enkelt, inte så jävla optimal lösning.

Och jag vet. Jag VET att munsår är jättevanligt, att otroligt många har det och ännu fler bär på viruset latent utan att få utslagen. Men jag känner mig ändå lika jävla äcklig varje gång jag har det (tänker dock ironiskt nog typ aldrig på när någon annan har det men oh well jag är väl inte enda självcentrerade människan på jorden!!!!!) och inte bara att det estetiskt är röva. Det gör ont, jag smittar, tar en halv evighet att läka, jag kan inte bära läppstift eller pussas på kanske två veckor, samt att det alltid kommer som ett jävla inkassokrav på posten varje gång mitt immunförsvar bråkar. Detta kan man inte minst se genom att jag på majoriteten av alla skolfoton genom hela tiden från dagis och framåt har minst ett sår på munnen. Min nya specialitet på senare tid har även varit att få flera på samma gång. I somras slog jag till och med nytt rekord: 4 på samma gång! För tillfället har jag för första gången ett stort sår på insidan av läppen. Bonus: det syns inte och har givit lite volym likt ett lite snett läppjobb, spex! Minus: svider så att ögonen börjar rinna när det kommer i kontakt med något.

 

NÅVÄL, nog gnällt från min sida av såren. Tänkte gå igenom lite basic om vad är herpes simplex för något?

Herpes simplex (HSV kort) finns i två varianter, HSV-1 som smittar via saliv och dylikt och oftast resulterar i de kända munsåren, medan HSV-2 främst smittar via sexuellt umgänge och ger blåsor på könsorganen. Efter smitta får man oftast en svårare förstagångsinfektion och efter det lägger sig viruset latent i kroppens nervknutar. Vid ett sänkt immunförsvar, ex förkylning eller stress, samt vid exponering av ovanligt mycket UV (vårens första sol brukar ge mig helvete) kan viruset triggas och man får blåsor. Herpesvirus kan i sällsynta fall orsaka redigt med kaos, men är i de allra flesta fall främst jävligt tråkigt och kanske inte så jävla estetiskt tilltalande. Dock såklart eftersom gudarna är sadister och kroppen är en backstabber så kan man inte bota virus eller bli av med det, man kan däremot sabba för viruset genom vad läkekonsten kallar antivirala läkemedel. Dessa fuckar med virusets förmåga att replikera sig självt och finns i pillerform (mer hardcore) eller krämform (ex receptfria munsårssalvor som finns en uppsjö av at your local apotek).

Har man orkat sig igenom såhär mycket science kanske man undrar jaha men vad fan ska jag göra då?? Inga vaccin finns och salvor som mest dämpar och obotlighet och FAN och hans moster?? Ska man behöva bli biten av en radioaktiv wolverine för att slippa skiten? Sälja sina läppar på blocket? Köpa nytt immunsystem? Jag kan bara säga TACK GOOGLE för äntligen ser jag en ljusning!!

Googlade runt i researchmode efter info om herpes, huskurer och allt sånt gött intetnet har att erbjuda och ramlade på en publikation om klinisk prövning för aminosyran L-Lysin som behandling samt profylax mot återkommande herpesvirusinfektion. Och se på fan, deras resultat var att gruppen fick färre HSV-infektioner, och de infektioner gruppen fick var både mindre svåra SAMT hade snabbare läkning?????? Läste detta och ba BISH WUUUUTTTTTT varför står inte detta på varenda löpsedel????? Nog för att jag alltid tar saker som är “vetenskapligt bevisade genom kliniska tester” med en rejäl näve salt samt att det fanns andra kliniska tester som inte visade på något sammanband men ändå. L-lysin är en essentiell aminosyra som kroppen inte kan producera själv och man därför måste få i sig via maten. Den finns i kött, mejeriprodukter och även i baljväxter och är alltså något kroppen redan behöver och om man äter extra ( 3 x 1000mg per dag enligt studien jag länkade till) så har man chansen att slippa extra besvär från sina munsår. L-lysin finns att köpa som kosttillskott för en inte allt för bråkig prislapp så jag tänker: varför i hela fan inte. Det är troligen inget mirakel, men värsta fall kanske jag bygger en extra muskel eller något. Väl värt ett försök.

Loading Likes...

8 svar till “herpes simplex – dra åt helvete“

  1. Känner igen mig så väl:(( ett galet tips jag hört nyligen är att ha ketchup på munsår?? Har inte kunnat prova än men ska fanimej ge mig på att vid nästa herpes outbreak!

    1. Om inte annat tänker jag att man riktar fokus bort från munsåret om man har ketchup på hela munnen! Mvh team avledande manöver

  2. Har följt dig på olika sociala medier ett tag nu och vi har tydligen en del gemensamt! Även det här med munsår! (?kan knappt tänka på den där djävulsavkomman utan att koka av ilska?) Har haft det så länge jag kan minnas och tappade till slut allt hopp om att jag någonsin skulle få bukt med det. Har testat det mesta – krämer, plåster, citron etc. Men för snart ett år sedan blev jag tipsad om att börja ta L-Lysin och lydde rådet, trots tveksamhet. Kunde knappt tro det, men det funkade faktiskt!! Tar en tablett om dagen, 2 st om jag märker att ett utbrott är på G. Tabletterna är gigantiska och skitäckliga men det är sååå värt det. Hoppas det funkar för dig också! Stay strong! ///fellow munsårs-offer

    1. Fy fan ändå för att ha denna plågan från dantes djupaste inferno gemensamt ??? dock mycket mycket roligt att höra att L-lysin funkat för dig, har beställt hem en burk piller så hoppas verkligen det funkar för mig också! Tack för att du skrev detta, blev så pepp nu. Ett munsår mindre i världen är alltid en vinst, kram ???

  3. Har följt dig på olika sociala medier ett tag nu och vi har tydligen en del gemensamt! Även det här med munsår! (?kan knappt tänka på den där djävulsavkomman utan att koka av ilska?) Har haft det så länge jag kan minnas och tappade till slut allt hopp om att jag någonsin skulle få bukt med det. Har testat det mesta – krämer, plåster, citron etc. Men för snart ett år sedan blev jag tipsad om att börja ta L-Lysin och lydde rådet, trots tveksamhet. Kunde knappt tro det, men det funkade faktiskt!! Tar en tablett om dagen, 2 st om jag märker att ett utbrott är på G. Tabletterna är gigantiska och skitäckliga men det är sååå värt det. Hoppas det funkar för dig också! Stay strong! ///fellow munsårs-offer

  4. Gå till en läkare och få valaciclovir utskrivet.

  5. Gå till en läkare och få valaciclovir utskrivet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.