liljekonvaljen

***inlägget innehåller annonslänkar***

Jag vet inte varför, men när det är tidig vår vill jag lukta liljekonvalj. BEHÖVER lukta liljekonvalj. Vet inte vad det är med den specifika doften av liljekonvalj som skapar en sån värk i bröstet på mig. När det gör ont för att knoppar brista, tystnaden innan våren exploderar, då vill jag lukta lily of the valley/muget/liljekonvalj.

Make:ar egentligen ingen sense alls så liljekonvaljen i västra Götaland brukar blomma runt sena maj. Men å andra sidan pratar jag om en våldsam längtan efter att få lukta efter en specifik blomma, så logic GTFO mina doftminnen.

Det är något extremt klyschigt och svennebananigt i att vara besatt av vädret och att bli som nykär varje gång jordklotet långsamt roterar sin norra hemisfär för att låta den kyssas av solens strålar. Men det är också ett korn av sanning i denna klyscha, för varje jävla vår beter vi oss som blommor så fort solen kommer fram. Sakta sträcks ryggar, kroppar som trots frostbett växer nästan en meter och ansikten vänds mot solen för att blomma ut.

Varför jag tycker att liljekonvalj är en så bra vårdoft beror på att liljekonvaljen i sig är så spännande. Den doftar lilja, men inte så tungt och snudd på kvävande som andra liljor kan göra. Om du någon gång upplevt en bukett liljor i ett stängt rum vet du den kryddiga, vaxartade doften som fyller upp varenda vrå. Liljor är vanligt förekommande på begravningar och det tycker jag är perfekt. Sorgen matchas perfekt av doften av liljor, båda kan ta över ett helt rum fullständigt knäpptyst och öronbedövande på samma gång.

Nog svamlat om liljor som den perfekta sorgedoften, liljekonvalj luktar nämligen inte sorg då deras doft är mildare. Mer gröna, friska vårgröna toner, som små friska knoppar och nyss ursprungna blad. En mycket lyckligare och mer sprudlande doft, inte sällan använd i bröllopsbuketter. Inga mindre än Catherine Middleton och The one and only Grace Kelly bar liljekonvaljer i händerna när de gifte sig med monarker. Inte illa pinkat om det är värdigt royalister liksom.

När det kommer till liljekonvalj finns det ett par dofter som är klassiker. Däribland finns Guerlains Muget (som Annahita skrivit ett helt inlägg om!) med årgångsflaskor som är lika vackra som de är dyra. Sedan har vi en annan klassiker som lanserades 1956, nämligen Dior Diorissimo.

Bästa sättet att beskriva denna doft är med ordet sprudlande. Tyvärr är doften omformulerad sedan 1956 och verkar ha tappat mycket av sin ursprungliga karaktär full av bergamott, jasmin, syrener och ylang-ylang med en bas av sandelträ och civet.

Omformuleringen från 2009 är lite plattare, eller åtminstone koncis. Det är liljekonvalj, jasmin och ylang-ylang, okomplicerat men ljuvlig. Vafan luktar skiten liksom?

Önskar man hade fått dofta på originalet men klagar ändå inte för nutida Diorissimo är lätt, sprudlande, okomplicerad, och likt våren: flyktig. Ljuva ögonblick och en blommig lätthet, vad finns det att klaga på liksom. Brukar kunna finnas på närmsta Åhléns eller NK för den som vill provsniffa, eller här för 775kr/50mL.

Om man inte vill punga ut dryga 700kr för att få dofta liljekonvalj är ett alternativ bodylotionen från lyxmärket Molton Brown som kan hittas bland annat på kicks (*pressprov). Inte billig den heller på sina inte-så-blygsamma 360kr, men med en parfymlik (alltså med topp, hjärta och bas) komposition av liljekonvalj, magnolia, ylang-ylang och stjärnanis är den inte fullt lika sprudlande och livlig som Diorissimo. Lite tyngre, lite mer dämpad liljekonvalj är den som ett trevligt alternativ för de som vill invänta värmen i ett mjukt moln av liljekonvaljdoft. Finns även som duschtvål för 230kr med samma doft så möjligheterna för layering-bonanza existerar för den som inte bara vill stoppa en tå ned i havet av vårfeeling utan köra full on, kanonkula och allt.

*våren för oss som icke vara pollenallergiker*

Vad vill ni dofta när det vankas vår? Hit me, vill veta om någon annan har orimligt stark fysisk längtan efter specifika dofter baserat på årstid!!

Loading Likes...

21 svar till “liljekonvaljen“

 1. Liljekonvalj är by far min bästa doft alltid!!

  1. Ja det är något övernaturligt ljuvligt med liljekonvaljen alltså!!

 2. Liljekonvalj är by far min bästa doft alltid!!

 3. Å herregud, årgångsflaskor?! För parfym?! Å helvete nu får borgarbrackan köpbegär!!! *skriver upp på inköpslistan*

  1. Hahahah ja alltså årgångsparfym är ändå SÅ himla du! Ser framför mig en hylla med spotlights och ett gäng av dessa flakonger hehe

 4. Å herregud, årgångsflaskor?! För parfym?! Å helvete nu får borgarbrackan köpbegär!!! *skriver upp på inköpslistan*

  1. Hahahah ja alltså årgångsparfym är ändå SÅ himla du! Ser framför mig en hylla med spotlights och ett gäng av dessa flakonger hehe

 5. den pyttelilla gudinnan skriver: Svara

  majoriteten av mina parfymer är några skumma gåvor som jag varken vet vad de heter eller vad de består av, men på våren är dessa en återkommande längtan:
  1: liten gul flaska med stjärnor på, fräsch på riktigt och inte FRÄSCH som hela tvättmedelsavdelningen i affären. Tror det är nån citrusaktig sak men inte lika fruktig och stickig, den lockar ut mig på äventyr fast mer som en promenad för att ta vara på våren än full on bergsbestigning.
  2: Rosa rosig sak, doftar som en ny förälskelse som man inte riktigt vet vad det är eller vart det är på väg, man bara njuter av känslorna som är både varma och pirrande. Efter ett tag djupnar den som om ni smet undan till nåt glömt bord bakom en buske och dricker vin och upptäcker varandra.
  3: frostad flaska med röda blommor, först känns den nästan som en herrdoft, påminner om kaffe men gråare. Utan att du märkt förvandligen kommer du på den med att ha förenats med dig på nåt sätt, men du förundras varje gång du noterar doften, den är distinkt Kvinnlig, på det sättet som man bara kan bli efter 30 års ålder, när man blivit säkrare och stabilare och lever mer för sig själv än idealet. En asexuell doft skulle jag säga.

  1. Fullkomligen ÄLSKAR hur du beskriver dofter!! Vill ha mer!!! Dock lite besvärande som doftnörd att inte få veta vilka de är så jag får uppleva dem också!

 6. SYRENER. Alltid syrener (på våren då alltså). Älskar Versace pour femme och Guerlain Champs Elysées för pga deras syrener. Alltså mmm, lätt puffiga, ljuslila, nektarfyllda ljuvligheter! Vill lätt dofta som en gående syrenbuske (kanske med ett uns neroli on top).

  1. Älskar också syrener men för mig är de mer sommar? Precis skolavslutning i grundskolan liksom! Samma med neroli åååh perfekt för sommaren, typ Elie Saabs originaldoft ba dränk mig i den tack. Dock om du gillar syrener tycker jag du borde prova Gucci guilty! Väldigt mjuk och syrenig!

 7. SYRENER. Alltid syrener (på våren då alltså). Älskar Versace pour femme och Guerlain Champs Elysées för pga deras syrener. Alltså mmm, lätt puffiga, ljuslila, nektarfyllda ljuvligheter! Vill lätt dofta som en gående syrenbuske (kanske med ett uns neroli on top).

  1. Älskar också syrener men för mig är de mer sommar? Precis skolavslutning i grundskolan liksom! Samma med neroli åååh perfekt för sommaren, typ Elie Saabs originaldoft ba dränk mig i den tack. Dock om du gillar syrener tycker jag du borde prova Gucci guilty! Väldigt mjuk och syrenig!

 8. Budgettips är Yves Rochers au de Toilette – Liljekonvalj!!!! 119kr för 100ml. Väldigt ~*ren*~liljekonvaljsdoft

  1. Mkt mkt bra tips faktiskt!

 9. Budgettips är Yves Rochers au de Toilette – Liljekonvalj!!!! 119kr för 100ml. Väldigt ~*ren*~liljekonvaljsdoft

 10. Matilda skriver: Svara

  Blir så inspirerad av dina inlägg! Har du något tips på någon parfym som doftar hallon? Hade besök av en kvinna på jobbet häromdagen som doftade gudomligt, som hallon och karameller och glädje, men vågade tyvärr inte fråga henne var den var köpt. Frågar dig istället! Kram

 11. Matilda skriver: Svara

  Blir så inspirerad av dina inlägg! Har du något tips på någon parfym som doftar hallon? Hade besök av en kvinna på jobbet häromdagen som doftade gudomligt, som hallon och karameller och glädje, men vågade tyvärr inte fråga henne var den var köpt. Frågar dig istället! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.