#redbyapril

Rött läppstift är något som är lika klassiskt som söndagsångest sedan kapitalismens intåg och lika oundvikligt som jordens rotation i omlopp runt solen. I antika samhällen så som Egypten har man bland annat hittat arkeologiska rester från koschenillsköldlöss som krossades för att få fram färgen karminrött, som i sin tur användes som rött läppstift. Andra var sämre på att gillra sina lusfällor och har man gissat istället använt färg från röda frukter och bär. På 1700-talet hade tydligen brittiska parlamentet bestämt att rött läppstift kunde lura män in i äktenskap och därför blev klassat som en form av häxkraft. Under första vågens feminism och suffragettrörelsen ansågs till och med rött läppstift vara en symbol för kvinnors frigörelse från männen och sedan dess har det kommit och gått i modet men ändå aldrig lämnat för gott. Alltid lika klassiskt och faktiskt väldigt sällan faux pas, åtminstone om du frågar mig men jag är ju å andra sidan FRÄLST! Hör fan änglaklockorna klämta lovsånger varje gång jag går förbi en främling med rött läppstift målat till perfektion.

Nu kanske jag i nutid inte bär rött läppstift för att lura män att gifta sig med mig (kanske om de är snuskigt rika, så de kan köpa mig fler läppstift) utan mer för att de ska lämna mig i fred, Lex Smink Som Killar Hatar. Personligen föredrar jag mina läppstift lika matta som sammet, lika pigmenterade som satans rövhål och hållbara nog att hantera en hamburgermåltid eller en kärnvapenattack, men vi är alla olika.

Anywhoodles, för prick en vecka sedan släppte adiosflamingo den briljanta idén att bara bära rött läppstift i en hel vecka. Jag fick hjälp från ovan (dvs min hjärna) och döpte detta till #redbyapril. Tyvärr tyckte min utbildning det var snällt att skicka in ett wildcard på måndagen i form av: en till helt ny kurs att påbörja samtidigt som jag läser Hell On Earth organisk kemi. Så detta i kombination med att ha börjat äta en ny medicin vars insättningssymptom som är en liten buffé av alla helveten på jorden gjorde att jag denna veckan inte haft någon tid över och ABSELUTT ingen ork över till smink. Bu för skolan och bu för nya mediciner helt enkelt. Idag har jag mest legat i sängen och druckit kaffe och samlat ork så tänkte varför inte visa lite swatches på min samling röda läppstift. Försökte rota fram lite olika märken för att visa variation, men tyvärr går det ju inte riktigt att prata röda läppstift utan att nämna mac då deras läppstift ruby woo och russian red är snudd på kultklassiker. Samt även de två läppstift jag är och någonsin varit närmast att ta slut på.

image

Från vänster till höger: ruby woo, diva, russian red, dangerous.

Fördelar med dessa: fantastiska färger, pigmenterade as FUQq, matte-formulan från mac håller som en dröm på mina läppar och dessutom håller ett läppstift LÄNGE.

nackdelar: dyrt, djurtestat (som jag nyligen fick veta???) så vettefan om det blir omköp på dessa.

image

Vänster till höger: nyx matte lipcream i monte Carlo samt copenhagen, nyx matte lipstick i blordy mary, lime crime velvetines i red velvet och riot.

image

Vänster till höger: sleek makeup matte me i rioja red, ngt läppstift från makeup store i färgen survivor samt en limited edition Marilyn Monroe-kollektion från mac i färgen charmed I’m sure.

Låt oss börja med NYX matte lip cream för vad i hela galaxens alla braxer är upp med denna formula? Luktar godis men den är ju snudd på omöjlig att få jämn? Och när man ska bättra på läppstiftet efter måltid ser det ut som ett ojämnt helvete? Plus torkar ca aldrig? Nä fy fan dessa kan ni ju skippa tycker jag, inte ens pigmenteringen var någon höjdare men de har åtminstone fint färgutbud så. Lägg hellre era pengar på NYX matte lipstick. Drömmen säger jag, DRÖMMEN!! Som en billigare och djursnällare variant av mac’s matte. Plus att bloody mary är en perfekt hallonröd nyans för alla som vill carpa sin inre agent Carter.

Lime crime alltså. Detta shady företag men varför måste deras velvetines vara så bra :((( älskar formulan men skulle ärligt inte köpa om dem pga de har säkert minsta mängden läppstift i sina hylsor av alla märken jag stött på, så blir alltså dyrare än ex Jeffree Star samt Kat von D. Ba don’t. Blir man keris i deras färger rekommenderar jag hellre att googla efter dupes.

Sleeks matte me: älskar rioja red. Perfekt true red som nästan lutar åt det lite varmare. Sååå matt. SÅÅÅÅ pigmenterad. Lite wonky applikator och blir lite crusty runt munnen när man äter men går att applicera om i lager och ärligt lite crust kommer säkert bli mode snart med allt detta gullande med grunge.

Läppstiftet från makeup store i survivor (dock bra namn det ger jag dem/mig) var under ett svårt ögonblick i mitt sminkliv när jag var indie och ville ha en mer “naturlig” look. Det vill jag alltså inte någonsin. Det var en lögn. Det ÄR en lögn. Men var rätt skönt att bära efter 4 dagar med supermatta och lite uttorkande läppstift, så allt går väl jämnt ut i slutändan. Så länge man sluter fred med sitt indieförflutna.

avslutar med lite arm-swatches på en arm blekare än spöket Laban

image

Monte Carlo, copenhagen, bloody mary, red velvet, riot

image

Ruby woo, diva, russian red, dangerous, charmed I’m sure, survivor, rioja red

Det var allt för alla er som älskar kommuniströda läppar som vidkar om mosade löss, häxkonster och kvinnlig frigörelse. Älskar att se folk omkring mig bära läppstift i knalliga, starka och härliga nyanser. Läppar som säger “fuck dig och din åsikt, jag gör vad jag vill” innan de ens öppnats ger mig en sån glöd och styrka. Snälla sluta aldrig bära sånt smink som får er att känna er starka och oövervinneliga.

fridens liljor / Karin

Loading Likes...

3 svar till “#redbyapril“

  1. Köpte NYX matte lip cream innan jag löste detta och fick hem dem idag och ja fyfan va smetigt och ojämnt det blev 🙁 köpte 3 färger tom.. Är absolut inte van vid att sminka mig så kanske gör fel (?)
    Blev så himla besviken, blir bara ränder av det och smetar som satan, vart är mattheten?! Haha tack för jag fick klaga och du är bäst ❤

    1. Du är verkligen inte ensam om detta!! Tycker deras mörka färger är HOPPLÖSA att få jämna, har ljusare färgen Stockholm som är helt okej men den är också lite jobbig. Dessa är ju dock inga sk “liquid lipsticks” som är flytande och torkar matt utan mer lipcream. Men ja, undrar också vart fan mattheten kommer in. Nä fy fan, förstår din frustration fattar inte varför folk hypar denna överskattade produkt!!!!

  2. […] anklagat för att vara lika med häxkonster, vad mer kan man begära av smink liksom, har skrivit ett helt blogginlägg om hur mycket jag älskar röda läppstift. Kanske kan du hitta lite inspo […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.