tråkigheternas tråk

För ca en månad sedan fick min hud så kallad “feeling” och ballade ut ca helt totalt. Fick stora vätskande sår på hakan, stora inombordare till finnar avlöste varandra främst på hakan och längs käkbenet, hela huden utom typ pannan blev torr knottrig irriterad och fjällig och ja som ni hör. Kaos. Om mitt ansikte vore ett dagis hade det precis samtidigt fått utbrott av löss mässlingen magsjuka plus att mjölken var slut. Jag menar alltså kaos!!!

Eftersom jag har måttligt förtroende för vården, samt fattar att de har viktigare saker för sig än att spana in mitt fejs så vet jag inte riktigt vad allt detta berodde på. Tänkte att det kanske var den mytomspunna 25-årsacnen och FASADE, eller kanske perioral dermatit eller psoriasis (fick även en kompis som gissade på svinkoppor men HUVVA hoppas ej) men då utbrottet var centrerat kring hakan/käken misstänkte jag att det var hormonellt/stressrelaterat då hela sensommaren och hösten var var tämligen kaos i allmänhet.

Nåväl, vad gör man när en ansikte tar sig mer friheter än gubbar som spelar experimentell frijazz eller random dudes i kollektivtrafiken? Då man inte kan sparka sitt ansikte i skrevet eller be det dra åt helvete och spela något man förstår gjorde jag så att jag went back to the basics. Vilket såklart känns som tråk-Marie på tråkvagnen på väg till tråkstationen i Tråkholm om man likt mig är en passionerad älskade av att använda syror och andra aktiva ingredienser men nu var det andra bud, none of that jazz!! Istället har jag öst på med följande:

image

och som ni kanske kan se finns det ett genomgående tema som är: 1. Hej Apoteket 2. Parfymfritt 3. Snälly McSnällt.

Jag är dock alltid förespråkare för parfymfri hudvård då det är helt jävla ologiskt att smörja ansiktet med parfym då den gör exakt n0ll bra där. Parfym kan skapa irritation och är ofta uttorkande. Ha inte parfym i ansiktet. Annat jag alltid förespråkar: SOLSKYDD!!! Är man med mig på stranden får man garanterat höra mig ranta om antingen 1. Solkräm (alltid) 2. Dyk från klippor (aldrig) eller båda. Ha alltid solskydd i ansiktet punkt slut. Oavsett om du är gingeresque som mig eller någon med god melaninproduktion. Har tänkt att snart snickra ihop ett större inlägg om solkräm ur ett lite mer vetenskapligt perspektiv om någon är mer intresserad av kemin bakom och allt sånt. *ler älskar dat sweet science* Ex, vad är skillnaden mellan UVA och UVB? Hur funkar kemiskt solskydd? Stay tuned!

Min rutin har det senaste varit något liknande: (OBS reminder tvätta alltid händerna innan du börjar pyssla med fejset!!!!)

– tvätt med body shops vitamin e wash. Tycker den är tillräckligt snäll, gör inte min känsliga torra hud torrare eller stram.

– baddat på dekokt (även känt som “te”) av kamomill på fejset, likt en toner lix.

– kronans fuktserum över hela fejset. Så lätt, så god, så mycket fukt. Mm detta serum

– kanske ett lager aloe vera om jag får feeling

– sedan har jag punktbehandlat. Duttat färdigutspädd tea tree-olja på monsterfinnarna (hjälper faktiskt även mot inombordare för mig!) och när hakan var ett sprucket varigt helvete var hydrokortison enda som hjälpte. Utslagen på käken/kinderna tänkte jag kanske var eksem och körde också hydrokortison på, blev INTE bättre. Hittade efter lite googlande Little Miss Consumers inlägg om perioral dermatit och blev tipsad om propyless (aktiv ingrediens 20% propenglykol) som ska vara mkt snällare än hydrokortison men ha antimikrobiell effekt mot en del bakterier och svampar så tänkte varför inte. Och visst fan har det hjälpt, käken och kinderna är fortfarande torra som fnöske men knottrorna och texturen i huden är i stort sätt borta! BINGO!! SÅ mycket bättre än bara för någon vecka sedan.

– nästa steg har varit antingen solkräm för dagen, denna SPF 50 från la Roche-posay är förvånansvärt o-flottig och har inte ställt till bråk med min hud alls, eller djupintensiv nattkräm från Apoteket mot kvällen. Den är en riktigt go jävel, om än kanske för lite fett för en torris som mig. Innehåller lipider och lite salicylsyra så jag slipper gå HELT cold turkey på mina syror. Åh syror. Saknar aspirinmasken så mycket.

– någon gång då och då har jag kört på random sheetmask för extra fukt, samt nygamla (om än kletiga) favoriten honungsmask. Den är så svår som att man kletar på ett lager honung på nytvättad torkad hud och låter sitta så länge man pallar och sen sköljer av. Honung har antiseptisk effekt så tänker att den tar död på allt dumt på min hud samtidigt som jag slickar mig lätt om munnen. Vid behov av extra fett har jag avslutat hela rutinen med ett par droppar jojobaolja eller en riktig fet jävla kräm från cetaphil jag inte minns namnet på.

 

Efter att ha läst denna milslånga lista kan man lätt tänka, är det värt det? Känns det inte rövigt onödigt och slösigt med så många krämer? Jo kanske. Men jag älskar den omhändertagande ritualen i hudvård. Som ett småskaligt försök till balsamerande, ett fåfängt försökt att få tiden att gå lite långsammare, vara lite mer skonsam mot ens ansikte. Och för mig känns skillnaden. Inte bara för att min ångest och sociala fobi blir värre när mitt ansikte ser förjävligt ut och jag nästan går runt och försöker gömma mig, utan för att jag tar hand om mig. Ibland vårdar man sin själ och ibland sitt ansikte. Men grundläggande tanken och gemensamma nämnaren är att man gör något, först och främst för att vara snäll mot sig själv. Och jag älskar att vara snäll. Mot mig själv och andra. Snällhet gör en så himla mjuk, inifrån och ut. Mjukare än alla dyra krämer någonsin.

Loading Likes...

9 svar till “tråkigheternas tråk“

 1. Aaaahhh har längtat efter en uppdatering från dig! ❤ Så fint inlägg.

 2. PLEASE do ett inlägg om SPF! Vore drömmen för en fellow blek fräknig lirare som mig som dessutom älskar nörderier. På tal om SPF, Benefits Dream Screen? Vad tror du om den, är den nåt att ha? Mvh blir så JÄVLENS glansig av SPF (förutom rituals för den är grym men ah de behandlar ju sina anställda som skräp så det lär man ju aldrig köpa igen)

  PS jag tycker du är så jävla grym!!/fängirl

  1. Hurra för detta! Kul å höra att andra också älskar nörd-delen av beauty hehe. Inte hört talas om Dream Screen faktiskt, men ser efter en googling att den inte alls verkar ha så bra betyg på ex makeupalley utan folk verkar tycka den e fett flottig ändå :(( har inte själv provat på fejset, men tycker Eucerin har en som känns väldigt matt och go på handen iaf. Nästan lite som en silikonig primer typ? Fanns tydligen på rean till å med! http://www.apotea.se/eucerin-sun-fluid-face-mattifying-spf-50-50-ml Hade jag inte haft torraste fejset ever hade jag lätt provat den istället om man hatar flott! Den från la roche-posay på bilden tycker jag är MKT tunn och lätt, går fort in i huden och lämnar ingen läskig hinna plus e lätt att lägga smink ovanpå utan att allt glider runt. Hoppas du blev lite klokare av detta iaf, puss kram å länge leve fangirls ❤️

 3. Hoppad huden löser sig. Kör själv Jan Marini nu (= syror som ruinerar mig ekonomiskt men förhoppningsvis ruinerar de inte fejset) solkräm är aspissviktigt men hatar känslan på huden ?

  Kan inte heller gå ut när huden är kass och går omvägar för hundägare jag inte ens känner?! Tror jag har BDD på riktigt.

  1. Hatälskförhållandet man har till dyr hudvård, så sweet för the face men så bittert för plånboken :((( hmm men vad var du provat för solkrämer? Vet att många ger en läskig flottig hinna på huden men denna jag har från la Roche-posay är superdupertunn, går fort in i huden å är inga problem att lägga smink över, kanske värt ett försök? Iofs är svårt å veta om det funkar samma som på min torra hud men annars är whinar.se asbra på tips för fet hud så kolla in henne annars!
   För mig är det nog mer social fobi som spökar, men misstänker att jag nog har eller iaf har haft BDD men ja, inte så man får nån utredning lr hjälp av vården ändå ¯_(ツ)_/¯

 4. Visste knappt att du hade en blogg osv innan så nu är jag jävligt hype??! Läser alldeles för lite bloggar. However; jag har testat apotekets grejer för typ femtusen år sedan men tyckte det var mediokert mähä XD Men du får mig att vilja testa igen, gillar ju parfymfritt osv. Jag behöver en nattkräm just nu, ska def kolla in apoteket men om du annars har något tips så tipsa gärna?? Har fet/combo hy dock så kanske inte helt lik din hudtyp men whatevs 😀

  1. Men va roligt att höra! Själv är jag ju ett enormt fan av Apoteket (RIKTIGA apoteket dvs) pga vet att de har ordentlig produktkontrollering, samt brukar ha ett helt okej pris för en CSN-budget. Jag är ju mer åt det torrare slaget och brukar rekommendera alla goa flottisar att be annahita på whinar.se om hjälp eftersom hon är elit inom ämnet. Jag har dock en nattkräm från Apoteket som jag ändå tycker är jävligt go, vårdande men inte överdrivet fet. https://www.apoteket.se/produkt/apoteket-djupintensiv-nattcreme-60-ml-257602/?gclid=CjwKEAjwmMS-BRCm5dn51JLbp1wSJACc61tF957N7SON967hSHwW7R-NVrV9NgXTuthJm-0BUcybrRoC4Jrw_wcB För 69kr kanske det ändå är värt ett försök! Beror ju dock lite på vad det är du eftersöker i en nattkräm, denna är ju mer sammandragande och vårdande. Lycka till!

 5. Mycket bra tips!!! Ska testa dekoket nu när min hud kaosat totalt :-(((( men vad kör du för tee tre oil? har läst att någon köpt det som eterisk olja och spätt ut den själv men det känns som hög risk för överanvändning och högmod när en som jag är lagd åt snabba-resultat-tack-hållet. Jaja, finns väl inga omvägar till normal jävla hy igen. Tar en vecka att blossa upp, ett decennium att lägga sig. Buhuuuu

  1. Tidigare har jag köpt färdigutspädd på life eller dylik hälsokostaffär men nu nyligen tog den slut så jag köpte en större flaska outspädd (i think???) från iherb som jag spätt ut själv med ca 1/5 tea tree och 4/5 jojobaolja. Först använde jag den outspädda oljan rakt på men det rekommenderas INTE då blev min hud bara arg och fjällade >:( Livet som otålig alltså! Tyvärr är ju huden så jävla seg men försöker tänka att det tar 28 dagar-ist från att en hudcell skapas tills den vandrat igenom alla lager hud och kommer till ytan och får skavas eller peelas bort så det GÅR ju tyvärr inte att skynda för mycket. Dock har jag hållit mig till en stabil och snäll rutin ett bra tag nu och det har börjat sakta men säkert att gå åt rätt håll även om det kändes jävligt hopplöst ett tag. Hoppas det ordnar upp sig för dig också snart ❤️

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.