Rakt i papperskorgen

Vill börja detta inlägg med att säga: frisörer är hantverkare och hantverkare (annat ex: makeup-artister, snickare, elektriker, tatuerare, konstnärer, reparatörer osv) ser man ofta ned på. Tycker ofta det finns en nonchalans till hantverkares arbete, allt ifrån “om du tycker det är kul kan du ju göra det gratis!”, “vi är vänner så jag tycker du borde göra det gratis för mig” till “det där kan ju vem som helst göra” (ofta sagt av folk som gör något själv och sedan måste betala astronomiska summor för att korrigera deras dåliga arbete, istället för att bara låta ett proffs göra det från första början). Jag anser att man ska respektera hantverkares arbete, inte bara genom att betala dem skälig lön för det de gör, utan genom att man inte ska stjäla deras arbete ifrån dem genom att som outbildad ge de tjänster de utför gratis, och därmed priskonkurrera ut dem ur marknaden. Jag anser att ifall man har råd och möjlighet så ska man gå till en hantverkare: de är proffs, de har erfarenhet, de har kunskap om de material de använder sig av och har ofta kämpat sig igenom gesällbrev och liknande slit. Helt enkelt: RESPEKTERA HANTVERKARE!!

Däremot har man inte alltid råd att gå till hantverkare. Jag hade gärna gått till min frisör Amanda varannan vecka för att färga min utväxt för jag hatar utväxt och hon gör den perfekt och helt enkelt, frisörer och deras material gör ett bättre jobb än jag någonsin kommer kunna göra. MEN. CSN det lilla aset gör att jag tyvärr inte har råd med detta. Så jag får färga min utväxt hemma helt enkelt. Hemmafärgning är en smärre djungel och ifall man färgar för mörkt riskerar man att få en hårhjälm som är mycket svår att råda bot på, och visst tror jag nästan alla hemmafärgare varit med om en gång när man köpt en hårfärg och efter färgningen upptäckt att “nej detta är ju inte ens lite likt tjejen på förpackningens hårfärg fuuUuUuuUUck” (typ den gången jag hade orange hår och skulle färga min utväxt med en färg som hette ngt med “copper” men fick vinrött hår). Därför funderade jag en jävla bra stund, konsulterade min frisör om köpehårfärger (är hon bäst eller VAD) och gick till slut och köpte en hårfärg i det ljusare laget från ett märke jag testat innan.

image

LOL som om det hjälpte!!! Försökte först med färgen till höger, 6 Sofia natural dark blond, och den gjorde exakt ingenting. Jag tvättade verkligen ut hårfärgen och ba såg ingen skillnad från vad jag började med. MUUU. Så jag gick tillbaka till affären och köpte den mörkare färgen 5.21 L’etoile intense iridescent light brown som jag velat mellan från början och tänkte nuuUuU jävlar. Färgen rann över hela mitt ansikte och hals eftersom den av någon anledning är i gel-formula så den är exakt HELT jävla omöjlig att kontrollera och trots att jag noggrant bara med pensel målat färgen på mina dryga 1cm långa utväxt så vandrade den en halv decimeter ut i håret. GAAAH kände jag. I alla fall, jag tvättade bort färgen och märkte att IGEN: knappt någon färg alls har fastnat på min utväxt. Färgen som däremot, mot min vilja, kommit lite längre ut i håret hade en fin iridescent kall brun färg så jag tänkte jaha jag får väl se ut såhär nu då. Tvättade sen håret en gång och fick en nästans varmt brun nyans?? Visserligen har mitt hår mycket varma undertoner men kom igen!!

image

Så att såhär ser mitt hår ut exakt nu. Varmt brunt (eller iaf för varm brun) och rötterna fortfarande min egna lite rödblonda nyans. Som många andra hemmafärgare världen över tänkte jag “varför lät jag inte bara min frisör göra detta så hade det blivit rätt från början” och svor. Vet inte om det var min inkompetens som orsakade detta, men L’Oréals preference hamnar direkt i papperskorgen även om jag hatar att slänga saker. Alternativt kanske jag ska skriva i mitt testamente att jag vill bli begravd med denna hårfärg så den får åka med mig ned i helvetet DÄR DEN HÖR HEMMA!!!! Okej nu överdrev jag men jag vill bara ha brunt hår!!! Är det för mycket begärt!!!! NÄ!!! Har någon annan haft samma problem med denna linje hårfärger får de gärna säga till. Tänker försöka experimentera med hårfärger någon gång till. Går det åt helvete igen får jag helt enkelt vara ful i barret tills jag har råd med en frisör igen. Bära fulheten som straff för att jag inte respekterade hantverkarna.

 

obs detta inlägg menar inte att kasta shade på hemmafixare, DIY:are eller folk som inte har råd med hantverkare. Respektera alla, love ya’ll. Av var och en efter dens förmåga – åt var och en efter dens behov.

Loading Likes...

12 svar till “Rakt i papperskorgen“

 1. Hahahaha du är bäst. Kämpa på med hårfärgen! Det blir bra till slut! ❤ Ditt änglafejs distraherar ändå från eventuella felfärgade utväxter.

  1. Ditt GULL!! Tänker att i värsta fall får man dra på en mössa och ba…..inte ta av den. Nä skoja äventyret fortsätter!! Är lite nyfiken på dessa nya produkter som är någon slags spray som ska ge färg åt att dölja ens rötter? Kan ju också bli A Muddy Hell iofs.

 2. Har hemmafärgat mitt kopparröda barr i flera år nu, och har äntligen hittat rätt metod. Men lätt är det inte. Allra bäst blir det så klart när jag går till frisör, men mitt hår växer dundersnabbt, så det skulle bli rackarns dyrt att gå till frisören var fjärde vecka.

  Mitt bästa tips so far är Wellas skumtoningar. De är perfekta för att fylla på färgen i längderna när den mattas av och för att underhålla utväxten så pass att den inte blir supertydlig mellan frisörbesök.

  1. Åååh minns när jag hade orange hår då det fanns en färg från L’Oreal feria som hette pure paprika som var BÄST, men såklart gjorde dom om den :((( hmm detta med skumtoningen ska jag kolla upp, tack för tips!

 3. Jag kör alltid med de billigaste grejerna, utan en massa “återställande” och “stärkande” tjafs som bara stör nedbrytningsprocessen som ju hårfärgning faktiskt är. Kram❤️

  1. Sant ändå, det är ju liksom BÅDE väteperoxid och ammoniak i, ganska lönlöst när de ska försöka marknadsföra det som “vårdande”. Har funderat på att prova de som påstår sig “109% täcka grått hår” pga tänker de lär vara pigmenterade som fan så jag SLIPPER detta med att färgen inte fäster. Puss på dig ?

 4. Häj! En liten fråga, den där sista tuben med namnet color extender, hade du i den i blandningen? Har haft kunder (jobbar på Åhléns) som gjort det misstaget och fått typ samma problem som du beskriver… Det är jättedåligt beskrivet i förpackningen, skulle kunna vara det som har hänt! Den är samma deal som colorbombs, alltså en färginpackning som en har i som efterbehandling för att hålla liv i färgen.
  (Inte meningen att skriva dig på näsan om det är så att den bara inte funkar för dig)
  Puss!

  1. Tusen tack för tips, inte alls att skriva någon på näsan! Tyvärr är detta inte fallet för min del, har även haft samma problem med ex omformuleringen av Feria-serien från L’Oreal så vet inte om det är något knas med min hårkvalitet eller vad som är problemet 🙁 har tänkt prova en färg från excellence legends pga tänker att sådana som marknadsför sig mer åt att täcka grå hår kanske fäster bättre? Äh det är en djungel detta, tack för din input dock! Puss!

 5. Synd att det inte var ett litet simpelt missförstånd, hade ju onekligen gjort hårlivet tusen gånger enklare… Hörde begreppet ‘glas-hår’ häromdagen, låter som att din kalufs kan vara ett serious case! Kanske försöka få tag på nåt liknande som din fab frisör använder må ske? Kan gå att sneaka till sig på nå vänster… Internetet är ju tackålov humongous ??

 6. Jag hemmafärgar alltid och det brukar faktiskt få hur bra som helst, har aldrig varit med om nån färgkatastrof tack och lov. Men sen är jag världens fegis, har använt samma toning i några olika nyanser i typ 15 år och brukar alltid köpa den hos frisören så känns rätt safe ändå. För mig har det nästan varit tvärtom, jag har känt mig mer nöjd när jag har färgat själv, de gånger jag har känt men hmm, det här blev ju inte så bra har varit hos frisören. Fast det hänger nog mycket på att jag är så oäventyrlig i mina färgexperiment:) hoppas att det reder ut sig med din hårfärg!

 7. […] vet när jag skrev ett skitlångt inlägg om att frisörer är hantverkare och man ska respektera hantverkare? Nu kan ni även få minnas gången jag fick skita i all min fina idealism pga hemskt skral ekonomi […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.