Läsvärt/rantvärt

Nu när det börjar lacka mot holiday special/special edition/limited edition/christmas collection tycker jag det kan vara värt att stanna upp en sekund och inte fullständigt vältas omkull av hypevågen. Jag tycker verkligen att fler borde följa den utomordentligt välskrivna bloggen Saffron Sugar, speciellt dennes inlägg “Limited edition – the illusion of rarity” som verkligen sätter huvudet på spiken.

Limited edition är ett koncept skapat för att väcka ha-begär mer än något annat, sorry men kapitalismen kör inte direkt på hela “kolla så snäll jag är som ger dig massa grejer till ett billigare pris”. Det spelar heller ingen roll ifall du köpt 35 mediokra ögonskuggor till sjukt liten peng per ögonskugga (EHERM MORPHE) ifall du bara kommer använda 5 av dem. Försök tänka price per use, när det gäller smink och kläder och ja egentligen alla inköp (utöver mat antar jag, euw??). Det spelar ingen roll ifall något är sjukt billigt i inköp ifall du kommer använda det två gånger och sedan aldrig se åt dess håll igen.

För att återgå till kapitalism och konsumerism så utnyttjar ju marknaden våran förkärlek för att ackumulera materiell rikedom med att försöka sälja oss en identitet, inte minst genom alla dessa jävla “limited editions” som står mig upp till halsen. För med begränsad upplaga säljer man illusionen om exklusivitet, en känsla av att få vara mer unik än känslan av att köpa sådant som alltid går att få tag i. Man säljer känslan av att ha något ingen annan har, man säljer en illusion av att få sin sminksamling att kännas komplett genom att kunna äga alla läppstift av en specifik linje, till ett knappat reducerat pris för att ge den sista knuffen till att öppna plånboken.

Men som sagt, detta är bara en illusion och ett vackert luftslott byggt på myrmark. För tekniskt sett finns det ju ingen som BEHÖVER 30 läppstift eller 15 ögonskuggepaletter i varma neutrala färger. Med det inte sagt att jag tycker man ska kasta sten på och fördöma de som vill konsumera smink och beauty. Jag tycker det är ett konstnärligt utlopp som alla andra och ska inte vara mindre värt än något annat. Dock drivs Dödsroboten aka Skönhetsindustrin av patriarkatet i maskopi med kapitalismen, som tillsammans alltid hittar nya sätt att säga åt oss att vi är fula och inte duger, men alltid erbjuder oss nya illusioner om att kunna köpa oss fria från dessa bojor. Så detta är något man ändå får försöka ha med i bakhuvudet och är även vad som gör att det ibland känns svårt att som antikapitalist och feminist skriva om skönhet för det är ibland svårt att se för vem gör jag detta egentligen. Vems intressen företräder jag egentligen när jag sveps med i ännu en hypevåg om någon skitpalett skapad i samarbete med random youtuber.

Nu tappade jag verkligen tråden sådär 1/3 in i texten då detta ursprungligen bara skulle vara ett lästips men det spårade ur till ett rant men vad ska man göra. Summan av kardemumman är: försök tänka efter innan du konsumerar.

Jag har dock all respekt för de som sysslar med minimalism och downsizing och nöjer sig med två ögonskuggor av god kvalitet. Men vissa av oss fick panik av waldorftramset om att man bara fick fyra färger och att med dem “kunde man minsann blanda alla färger i hela världen” men jag kände bara att nej fröken. Vissa av oss behöver en större palett att få leka med. Blandar man rött gult och blått blir det fan inte svart, det blir SKIT.

Jag tycker inte heller att det känns rättvist att lägga ansvaret för upprätthållandet av patriarkatet eller kapitalismen på en som enskild konsument. Blir du pirrig i magen av hologlitter eller en göttig ansiktskräm så tycker jag du ska kunna unna dig det utan att känna dig som att du sviker hela samhället. Men det kan också vara värt att fundera på om man har 20 st glitter i samma färg eller 10 ansiktskrämer ifall det verkligen gör en lyckligare eller mer kreativ. (Dock hade ju Picasso en period då han ca bara målade blått så min enorma samling av röda läppstift kanske inte är helt omöjlig att rättfärdiga ändå?) Var eftertänksam i ditt konsumerande. Vi lever inte i den bästa av världar men du duger som du är och du kan inte köpa bort din angst över världen, organisera dig istället.  Tänker avsluta med världshistoriens exakt bästa meme. Försök att undvika att vara såhär:

image

Kram.

Loading Likes...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.