budgetretinol

Vad är grejen med bio-oil egentligen? Utöver förpackningen som andas så mycket 80-tal att jag bara kan tänka solarie och sällskapsresan

image

Bara jag som får samma feeling?

så lovar den bland annat möjligheten att läka ärr och bleka bristningar i huden, varför den verkar vara väldigt populär att smörja in gravidmagar med. Jag har tidigare inte riktigt förstått vad hypen grundats i då förpackningen mest skryter med något de kallar “PurCellin Oil” vilket jag trodde skulle vara någon aktiv ingrediens men är tydligen bara vad som enligt deras egna hemsida ska göra oljan lättflytande? Snarke diem vilket dåligt skryt. Läser man mer noga ser man något om växtextrakt men även E- och A-vitamin. Ifall man är ingrediensnörd vet man ju att A-vitamin innefattar bland annat mirakelingrediensen retinol och mycket riktigt står retinyl palmitat i ingredienslistan. Retinyl palmitat är en ester av retinol, retinol som i sin tur är alkoholen av syran tretinoin (däremellan finns även retinal som är aldehyden av alkoholen). Jag skulle seriöst kunna skriva ett helt inlägg bara om retinoider och kommer troligen även göra detta oavsett om ni vill eller inte pga kemistnörderiet is real :’)
img_3143

Hur som haver, retinolestrarna brukar få skit eftersom de i huden måste omvandlas flera steg innan de blir tretinoin som är det ämne som faktiskt interagerar med cellerna och därför blir mindre verksamt. Dock är tretinoin receptbelagt i Sverige, ger mycket högre risk för biverkningar som ex irritation, samt att det är mindre stabilt än estrarna. Pust, retinoider är en djungel!

För mig personligen blir bio-oil en bra gateway drug på väg mot tyngre retinoider,  77kr för 60mL på apotea.se gör den långt billigare än de flesta andra retinolprodukter jag stött på. Effektiviteten är säkert en fis i rymden i jämförelse med retin-a (ex är tretinoin-produkter inget man får ge till gravida, medan bio-oil rekommenderas till gravida. Så antagligen är retinyl palmitat inte så väldans potent. Eller så hatar bio-oil barn, man vet aldrig ¯\_(ツ)_/¯) men jag är dock väldigt glad utan de tillhörande biverkningarna. Helt enkelt: plånboksvänligt för dig som vill prova mjukstarta retinol och kan hantera mineraloljor i ditt visage. Jag har efter min höst med bråkig hud fått en del ärr på hakan som jag skulle vilja bränna bort med diverse goa ingredienser, tänkte jag kan återkomma med recension om någon vill. Än sålänge kan jag mest klaga på den starka parfymen, som för övrigt luktar precis som Clarins Beauty Flash Balm, ser dock mycket fram emot vad retinol kan tänkas göra med mitt fejs. Spännande tid framöver helt enkelt! Längtar dock redan tills jag får gå på tyngre grejer hehe *ler glad kemist*

img_3149

OBS god jul på er goa läsare! Tack för att ni läser mina texter och mitt tramsande och är så snälla, stöttande och skriver fina och intressanta kommentarer. Utan er hade detta varit supermegabautatråkigt.

img_2710

OBS 2 ifall någon har några frågor om retinol/retinoider så får ni gärna ställa dem, så ska jag försöka besvara dem i samband med Det Stora Retinolinlägget som väntar!

Loading Likes...

Ett svar på “budgetretinol“

  1. Intressant. Hur gick det?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.