kärlek och kärleken – om alla hjärtans dag

Nu när det börjar lacka mot alla hjärtans dag märker jag lätt av att det lätt bildas två läger: de som vill överösas i ömhetsbetygelser och röda rosor av en partner, och de som kallar det för en konspiration påhittad av företag som vill sälja chokladkartonger. Och såhär års så kommer det temaenliga kollektioner och valentines-tutorials, man överöses av reklam för hjärtformad choklad och det går liksom inte att undvika det. Men jag känner inte att jag kan välja lag, skriva om alla hjärtans dag-kollektioner eller posta looks fyllda med rosa, rött och hjärtan utan att prata om det här med kärleken.

Som kvinna i denna eländiga värld har jag aldrig förstått förväntan på mig, förväntan att över allt önska mig heterosexuell romantisk kärlek. Att se det som mitt hjärtas högsta önskan, eller åtminstone något att lägga stor energi och möda på att försöka hitta den. Och precis som med ungefär alla de andra osynliga reglerna som finns uppställda för oss kvinnor, en hel osynlig lagbok dikterad av någon jävla jävel någon gång. Som tusen marionettrådar som försöker dra i en, askungenskor som du långsamt måste karva upp dig själv för att få plats i, precis som alla dessa kunde jag aldrig få mig själv att passa in i förväntningarna på mig.

Förväntningen i att vilja bli smittad av kärleken som ett virus, en parasit du ska vara tacksam över att den har valt dig att suga kraften ur. För visst har vi alla haft en sån? Alla vi som någon gång fallit för en man har väl träffat på den sorterna kärlek som slår oss som en naturkatastrof. I början märker man inte av hur fjärilarna i magen sakta dör ut en efter en och ersätts av giftiga spindlar, hur alla melodier långsamt gått över till moll, hur kyssarna får en bitter eftersmak och komplimangerna mer och mer låter som förolämpningar (ska du verkligen ha den på dig? måste du prata så? jag hatar när tjejer gör så). Den absolut själsdödande tystnaden man får som straff när man stigit utanför sina befogenheter som Kvinna eller all den jävla tiden du fått lägga på att ömt behöva plåstra om Det Sårade Manliga Egot för att du råkade säga ifrån med lite för mycket kraft. Den där kraften de säger sig älska (jag älskar starka kvinnor! svaga osäkra kvinnor är så osexigt! jag vill ha en självständig kvinna!) den samma kraften som de gör sitt bästa, medvetet eller ej, för att kväva. Jag ville aldrig leva upp till dessa förväntningar men ändå är kvävd precis så jag känt mig i de flesta av mina romantiska relationer med män.

Visst kan man påstå att kanske bara är tonårsromanser, att “jag har ju aldrig råkat ut för detta”, “visst överdriver hon”, “hon har väl bara träffat fel killar”, “min kille skulle aldrig göra så” (jag så trött på att prata om killar) eller kanske är det bara patriarkatet som velat ha sin del av kakan i snudd på alla mina tidigare romantiska relationer med män. Kanske är det just männen som är den gemensamma faktorn i de heterosexuella relationerna. För den romantiska heterosexuella kärleken för mig var aldrig som en varm glöd, aldrig som att komma hem. Den romantiska kärleken var för mig en skogsbrand som förstörde mig och allt omkring mig.

Kanske är det någon som läser detta som tycker synd om mig, som tror jag lever ett liv i grav brist på kärlek, tror att detta gjort mig bitter, kanske tror att jag behöver mer kuk (tro mig jag har fått för mycket. det…står mig upp i halsen (obs skämt)) men faktum är att jag lever så jävla badad balsamerad och dränkt i kärlek. Den bästa sortens kärlek nämligen den pulserande kärleken jag har till mina vänner: till mina systrar och syskon. Det är därför jag inte har någon lust att hylla romantisk kärlek, speciellt inte dylik till män. Den får ändå tusen gånger mer uppmärksamhet och fler hyllningskörer än vad den någonsin förtjänat. Vad jag vill hylla är den platoniska kärleken, den kärlek som skakar om mig men också får mig att stå stadigt som ett urberg.

Jag tycker denna kärlek är värd att höjas till skyarna. Jag tycker denna kärlek förtjänar ömhetsbetygelser. Bjud din bästa vän på dejt om du vill, gå ät ute eller laga middag till varandra. Håll varandra i handen om ni vill, pussa din bästa vän på munnen, sov sked ifall det får ditt hjärta att sjunga. Ge varandra presenter även ifall det inte är någons födelsedag, skicka brev, skicka hjärtan och sms och dränk alla du älskar i kärlek precis så som du behagar. Det finns ingen jävla lag som säger att detta bara får ges till partners. Att man måste ligga med samma person för att få dela med sig av allt det här fina till den, eller för att få känna kärleken så starkt att man helst vill skrika det rakt ut.

För det spelar det ingen roll hur mycket samhället, hur mycket män försökte bryta ned och kväva mig för mina systrar lyckas alltid blåsa liv och luft i mina sargade lungor. Deras kärlek när mig, vaggar mig till sömns om nätterna och är de stadigaste armar jag någonsin vågat vila i. Hur vi vågar prata med varandra om det råa, det hemska, det fula och det allra mörkaste vrårna i oss. Hur vi vågar älska varandra, inte trots allt det svaga och fula, utan inklusive och tack vare. Att bli älskad så villkorslöst gör något med en, det gör en oövervinnerlig.

Så alla mina systrar och syskon i kamp, alla mina hjärtans dagar kommer alltid tillägnas er för till er är kärleken som störst. För mig handlar alla kärlekssånger om er, om oss. Är så jävla kär i oss.

Slutligen, till alla er som känner er manade att skriva och berätta för mig hur fel jag har och att du/din kille/inte alla män minsann aldrig skulle blahdi blah blah: ett trolleritrick

Loading Likes...

18 svar till “kärlek och kärleken – om alla hjärtans dag“

 1. ❤️❤️❤️❤️

  Also: är fett taggad på alla hjärtans dag för Sephora skickar ultimata kärleksförklaringen till Sveriges smänk-nerds: BECCA!! Allt annat känns oviktigt i relation till detta.

 2. ❤️❤️❤️❤️

  Also: är fett taggad på alla hjärtans dag för Sephora skickar ultimata kärleksförklaringen till Sveriges smänk-nerds: BECCA!! Allt annat känns oviktigt i relation till detta.

 3. en lesbisk tjej skriver: Svara

  Även romantisk kärlek till tjejer är en grej, glöm inte bort den!

  1. Och finns även romantisk kärlek mellan alla olika kön också utöver tjejer och killar! Skrev mest om heteroförhållanden då de mest kan kopplas till normativiteten kring kärlek, förtryck och heteromonogamin and all that jazz som florerar kring alla hjärtans dag. Vill personligen ha mer lesbisk propaganda året om, eller filmer innehållandes queera par som inte antingen är super cringey eller där det inte slutar i att alla dör typ. ?

 4. en lesbisk tjej skriver: Svara

  Även romantisk kärlek till tjejer är en grej, glöm inte bort den!

  1. Och finns även romantisk kärlek mellan alla olika kön också utöver tjejer och killar! Skrev mest om heteroförhållanden då de mest kan kopplas till normativiteten kring kärlek, förtryck och heteromonogamin and all that jazz som florerar kring alla hjärtans dag. Vill personligen ha mer lesbisk propaganda året om, eller filmer innehållandes queera par som inte antingen är super cringey eller där det inte slutar i att alla dör typ. ?

 5. 100% exakt så

 6. 100% exakt så

 7. Oj, se där, där började jag lipa lite klädsamt (läs: asfult) för att det var så fint skrivet. Tack!

 8. Oj, se där, där började jag lipa lite klädsamt (läs: asfult) för att det var så fint skrivet. Tack!

  1. Tack själv för din fina kommentar!!!

 9. Bäst.

 10. Bäst.

 11. Så bra skrivet. Känner mig ledsen och glad samtidigt. Jag har också ett inlägg på g med lite liknande innehåll men fan vad jobbigt det känns att skriva, kan tänka mig att det här inte var en dans på rosor heller : ( All systerlig kärlek och hjärtpraliner till dig!

  1. Tyckte verkligen ditt inlägg var SÅ bra. Systerkärlek 4 ever <3

 12. Systerskapet är störst. Alltid. <3

 13. […] Karin shared her feelings on valentine’s day in a beautiful post here. (It’s in […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.