kemikalier vs naturligt

Smaka på ordet: kemikalieskräck.
Jag vet inte om det är ett släng av neoromantism, men när världen når nya teknologiska framgångar för varje dag blir fler och fler skeptiska till vad de inte kan förstå. Istället vänder man sig till det man känner att man förstår: nämligen naturen. Det behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt med det. Jag är all for en god dos skepticism, min beef ligger mest med när folk skiter i fakta och bara går på vad som känns rätt. Magkänsla är bra, men tyvärr innehåller dina tarmar främst bajs. Jag tycker att man ska tänka, och tänka gör man bäst med hjärnan.

Därför tänkte jag köra en ultimate smackdown. The fight to end all fights. Vad är egentligen bäst: naturligt eller kemikalier? Svaret är:

……

Ingenting måste vara bra för att det är naturligt!! Inget måste vara farligt för att det är en kemikalie!!! Världen är mer komplex än så!!! Faktum är att en substans eller ett ämne kan vara BÅDE NATURLIG OCH EN KEMIKALIE!!!

Det är helt sjukt jag svär. Men det blir ÄNNU sjukare eftersom nämligen: något kan vara både 100% livsnödvändigt OCH livsfarligt. PÅ! SAMMA! GÅNG!

Nu tror ni väl säkerligen att jag knarkat allt knark i hela världen och blivit hur galen som helst, men låt mig förklara: Det finns en kemikalie som besprutas på alla våra grödor, som finns i alla våra livsmedel, påvisas i tumörer och kan dessutom vara dödlig i höga doser. Denna läskiga kemikalie heter inget mindre än divätemonoxid.

Vilket också skrivs som H2O. Två väten och en syre = divätemonoxid.
Dvs vatten. Ni vet vatten? Ni har hört om det va? Ni vet det där som är blött?

Precis det där. Det som utgör cirkus 65% av din mänskliga kropp. Det är en extremt vanlig kemikalie som förekommer i en mängd olika processer. Det är 100% livsnödvändigt men kan, trots att det är en väldigt o-toxisk kemikalie, vara dödlig i för höga doser. Du måste visserligen dricka typ 8L på några timmar för att det ska vara skadligt, men det finns folk som dött av det.

 

Nu kanske ni också tänker hallå Karin vadå kemikalie, vatten finns ju överallt i naturen? Är inte vatten naturligt plötsligt? Är havet en stor pöl av kemikalier wtf omg vad ska jag göra?

Ja då vill jag även passa på att prata om problematiken i orden “naturlig” och “kemikalie”, eftersom det är två ord som är extremt svåra att definiera. En vild spekulation från min sida är att när folk tänker på ordet “kemikalie” så tänker de en glasflaska fylld med en blå vätska, gärna en som ryker och är typ *frätande dödsfarlig mördarvätska*.

Bildgooglade “kemikalie” (eller iaf “chemical” och fick upp detta. Tack google för att ni skapar fördomar mot oss kemister!!!

 

När faktum är att en kemikalie är ett ämne som används i en kemisk process (åtminstone enligt svensk definition). Så om jag tar bordssalt med mig hemifrån till ett laboratorium och sedan använder det i en laboration så går det från att vara bordssalt till att bli en kemikalie. Fortfarande samma jävla salt dock!!! Vi kemister har bara en ovana vid att kalla folk för knepigare ord, vilket kan låta läskigt men det är fortfarande samma sak. Divätemonoxid = H2O = vatten. Helt naturligt och kemikaliskt på samma gång.

Smulis, here 2 fuck up yo brain since 1991

Samma issue finns dock med ordet naturligt, gissar att det associeras till levande saker som växer i naturen. Problemet med detta är att folk lever i villfarelsen om att allt naturen skapat är mjuka kattungar och en snäll bris som luktar gurkvatten, när naturen i själva verket är 100% sjukare än vad man kan tänka sig (såg igår en youtubevideo på biologiföreläsning på en kossa som IRL äter upp en levande jävla kyckling så ja, ta det du kanske tänkte på innan du läste detta och tänk SJUKARE!!) och fullt med giftiga och farliga saker. Inte enbart såklart, men det finns.

Detta fick jag upp när jag bildgooglade “naturlig“. Mjuk tjej med mjukt hår ligger i mjukt gräs och ba *MYZER*. Ur bild: TBE-smittande fästingar, flugsvamp och måsar som bajsar på dig. Alla 100% naturliga, det innebär inte att de är bra för dig att äta eller ha på huden.

Ska vi prata om kemikalier vs naturligt när det kommer till hudvård så handlar “naturliga” ingredienser ofta om växtextrakt. Växtextrakt kan självfallet vara bra, problemet jag har med dessa är:
1. för att kunna extrahera det man vill ha från växten måste man antingen pressa, blötlägga eller koka. Blötlägger man är det inte sällan i alkohol, vilket inte är så jävla najs i stora mängder.
2. När du extraherar något från växter får du inte bara med det ämnet du vill ha ut, utan även massa slaggprodukter, kanske något extra löv, en praktikant som hamnat fel (skoja), gödsel, besprutning med bekämpningsmedel eller ackumulerade föroreningar från luften.
3. Eftersom växter är wild and loco och dessutom VÄXTER som saknar centrala nervsystem så kan man inte säga åt dem vad de ska producera och i vilken mängd, alltså är det svårt att kontrollera koncentrationen på ämnen i dem.

Summan av kardemumman är: när det kommer till växtextrakt är det svårt att ha helt koll på vad som faktiskt hamnar i flaskan i slutändan och i vilken koncentration.

Kemikalier däremot, de där som finns i glasrör eller plastbyttor på laboratorium, de som ni kanske trodde var crazy bananas farliga. De har ett helt annat krav på renhet, vilket innebär att köper jag en bytta med en specifik kemikalie från ett företag som tillverkar dem så är jag garanterad den kemikalien och inget annat. Detta gör att man lättare kan kontrollera vad man stoppar i och i vilken koncentration då du slipper att någon råkat stoppa praktikanten i juicepressen (JAG SKOJA SA JAG JU). För kemikalier kan faktiskt vara farliga (naturliga ämnen med men det har vi redan gått igenom), därför är det extra bra och viktigt att kunna hålla koll på koncentrationer. I stort sett allt i världen är skadligt för oss i tillräckligt stora mängder nämligen.

En annan aspekt som oftast tar upp i kriget kemikalier vs naturligt är hållbarhet. Man tänker att för att något odlas på marken så måste det vara mer hållbart än något som tillverkas i laboratorium eller industri. Men då glömmer man ju lätt bort att det finns ett steg mellan att plocka bark från ett träd och att ha en kräm med barkextrakt i. Plus att för att göra alla dessa krämer som folk använder så måste man slita loss en jävla massa bark, vilket då också dödar trädet eftersom den skapar barken för sin egen jävla skull och inte pga kräm-filantropi. Helt enkelt: bara för att något har naturligt (uuuh så trött på det ordet för vad betyder det ens) så har det inte låg miljöpåverkan. Faktum är att ibland är det lägre miljöpåverkan på att tillverka något i ett labb än att extrahera samma mängd ur plantor. Sug på den hippies!!!!!

Det finns heller ingen anledning att kunna uttala alla ingredienser som står listade i din hudkräm. Inte bara för att ifall man bryter ned allt på tillräckligt låg nivå så innehåller allt saker med knasiga namn, utan för att kemikalier är testade för att man ska veta att de inte är farliga i de koncentrationer som används. Någons hembrygda blandning av malört och bikarbonat däremot. Inte testade, inte bestämda koncentrationer och inte nödvändigtvis bra för huden bara för att du har det hemma i skafferiet.

Fantastisk pedagogisk bild tagen härifrån på vad allt ett blåbär innehåller. Kemikalier! Som samtidigt är naturliga!

Mina sista ord till er är: Gör din research. Ring en vän. Googla gärna efter artiklar skrivna om ämnet. Fråga en apotekare. Skrik på ett träd. Tro inte på allt som skrivs i bloggar (ja det inkluderar min, jag har också fel ibland). Men hoppa inte på kemikaliskräcken, för den är faktiskt helt omotiverad. Substanser från naturen kan vara bra, men det är svårt att kontrollera koncentration och renhet. Kemikalier däremot, konstiga namn men stor säkerhet i renhet och koncentration, som dessutom är testade i den koncentration du köper. Som ni kanske märkt av är jag team kemikalier!! Jag fördömer dock ingen som vill bruka sig av främst naturlig hudvård (även om jag tycker det är ologiskt) men hoppas att jag lyckats banka in att ni inte ska gå efter “känslan” specifika ord ger er, utan fakta kring dem. Välj inte något för att det är naturligt/syntetiskt. Välj det för att det är bra för huden. Och ifall något företag påstår att deras produkter är “100% fria från kemikalier” eller dylikt ska ni springa åt andra hållet och fastna inte i deras foliehatteri. För även om devisen lyder “det är ett fritt land” och “man får tycka som man vill” så leder faktiskt dylik skräckpropaganda till spridande av okunskap, och okunskap kan vara direkt skadligt. Typ som när folk inte vill vaccinera sig mot livsfarliga sjukdomar pga tror att “läskiga kemikalier” orsakar autism.

Vet att det är jobbigt att saker inte alltid är så enkla som man vill, att allt inte kan göras till svart och vitt och enkelt att hålla koll på. Men det är också därför jag har skrivit en halv jävla doktorsavhandling åt er. För att saker är svåra, men vill man förstå att saker kan vara två saker på en och samma gång så blir livet en oändlig gnutta enklare.

mvh your death lab for beauty

Loading Likes...

14 svar till “kemikalier vs naturligt“

 1. den pyttelilla gudinnan skriver: Svara

  har tänkt på ibland när man läser en beskrivning av en produkt så låter det som en efterrätt?? Men jag ska inte äta den liksom tabasco kan va gött i mat men jag vill inte ha det i ansiktet

  1. Faktiskt jättekonstig idé att saker måste vara ätbara för att man ska kunna ha dem på ansiktet. Håll chili con carne borta från mitt ansikte tack.

 2. <333333 fantastisk!

 3. Johanna skriver: Svara

  Så. Jävla. Bra.

  1. Tack! Som! Fan!

 4. SMULIS DU ÄR BÄST! Tack för detta. Har försökt sätta ord på det själv men det är ju inte riktigt samma kvalitet som när en kemist gör det.

  1. Tack själv bby!! En får ju dra sitt strå till stacken och utbilda folket, eller skoja gör detta mest för min egen skull för läser jag “100% fri från kemikalier” en gång till kommer jag skrika

 5. SofiaBillsyster skriver: Svara

  Mycket bra! Naturliga tjejen och blåbäret! Hähä!

 6. Också kemist typ skriver: Svara

  Så bra skrivet!! Tack för det 🙂

 7. Hej! Tack för en jättebra text! Har en fråga kring en aspekt du inte nämner – Hur ser du på ekologiska produkter? Jag använder mig t ex av ekologisk hudvård och hårvård, vilket ju är “naturliga” produkter. Jag använder dessa produkter just för att det är ekologiska (certifierade) inte p g a att de är naturliga. Går dina argument emot naturliga produkter även att applicera på certifierade ekologiska naturliga produkter?

 8. Petter skriver: Svara

  Håller helt med dig i stort, gällande naturligt vs “kemikalier” (naturliga substanser är ju också kemikalier, så industrikemikalier är kanske en bättre term?).
  Men att avsluta ditt inlägg med att säga att “kemikalieskräcken är helt omotiverad” är tyvärr oseriöst. Du kanske syftar till just kosmetika och hygien, där lagstiftningen är förhållandevis stark (även om Kosmetikaförordningen idag inte ställer specifika krav på vilka tester som ska göras för att produkten ska anses säker… Här kan man läsa mer om detta “Hygienbubblan”: http://m.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/Rapport_hygienbubblan_slut_2.pdf).

  Men gällande övriga produkter och varor så finns det i princip ingen lagstiftning alls idag. Det finns en kandidatlista där från vilken man har rätt att veta om särskilt farliga kemikalier finns i din soffa eller tv – om du frågar företagen. Företegen behöver alltså inte frivilligt informera dig om att de farliga kemikalierna finns där och de flesta är heller inte förbjudna. Dessutom har bara en bråkdel av de ca 120000 kemikalier som registrerats i EU, testats enligt alla konstens regler. Om resten vet man i princip inget om.

  Sunt förnuft är alltid bra. Och att läsa på. Håller helt med om att man inte ska vara rädd i onödan och dessutom ska man vara försiktig med rätt saker. Men det är även helt omotiverat att avfärda kemikaliefrågan som helt omotiverad.

  Tack för ett i övrigt bra inlägg!

 9. Mycket bra, upplysande och rolig läsning!

 10. Du vet ju redan att du är min hjälte men det tål att upprepas!!!!!

 11. ÅH det här inlägget är så BRA! Både informativt och roligt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.