recension: fyra från the ordinary

Helt utan överdrift så ser jag varenda dag, i någon av de inte allt för många facebookgruppen jag är medlem i, någon som frågar om märket The Ordinary.

“Har någon hört om det där ordinary?”, “vad ska man prova för något från the ordinary?”, “vilka produkter är bra – är vilsen” – saker som jagar mig i mitt dagliga flöde 

Detta beror inte enbart på att folk är helt jävla oförmögna att använda sig av sökverktyget som numera är inbakat i Facebooks mobilapp, utan för att The Ordinary har 1. Tämligen trevliga priser 2. Ett stort sortiment 3. Som är väldigt specifikt, och därmed förvirrande.

The Ordinary är, för er som inte vet, ett kanadensiskt märke under huvudmärket Deciem som även har NIOD och hylamide. The Ordinary har som motto “clinical formulations with integrity” satsar på rena formuleringar baserat på ofta en eller ett fåtal aktiva ingredienser.

Och det är väl bra?

JA MEN INTE ÄR DET ANVÄNDARVÄNLIGT!! Inte för gemene människa åtminstone, ifall du frågar mig och alla människor som bevisligen inte verkar kunna få grepp om vilken av alla deras produkter som passar deras behov. För mig, och de som mer intresserade och insatta i hudvård än genomsnittet, är the ordinary i mångt och mycket ett roligt märke. Detta då man till en billig peng kan testa en enstaka aktiv substans och se hur ens hud reagerar på den. Men för de människor som är ute efter att hitta typ en Kräm Som Ger Bra Hud behövs troligen mer än en substans i rutinen för att få önskvärda resultat. Och då blir det plötsligt inte så billigt eller praktiskt ifall du behöver köpa 4 produkter för att få samma resultat som en kräm, formulerad att innehålla flertalet aktiva substanser som jobbar tillsammans.

Helt enkelt: jag anser att The Ordinary har många roliga produkter och är ett utmärkt märke för de som vet ungefär vad de vill ha, eller bara vill leka loss med diverse nya produkter. För många andra verkar det vara information overload att försöka lista ut vad för ingrediens som passar din hud, hur många olika du behöver och till vad och varför det står på förpackningen vilket pH-värde produkten har.

Sura Knäckehäxan Karin OUT!!!

……

LOL SKOJA!!!

Klart det inte är slut där!! Därför vi skönhetsbloggare finns för fan, för att hjälpa gemene människa att tyda och tolka så att alla ni som inte har en masterexamen i att vara En Stor Jävla Nörd kan få lite klarhet i djungeln av hudvårdsprodukter.

Därför har jag testat 4 olika produkter från The Ordinary jag härmed tänkte recensera – för ert höga nöjes skull!

 

Natural Moisturizing Factors + HA

30mL, 64:- på asos.com (adlink)

Denna produkt är en av de mer ovanliga i The Ordinarys sortiment då den dels är formulerad med flertalet substanser, och dels är missvisande när det kommer till namnet. Natural Moisturizing Factors eller NMF är vad som bildas i yttre hudlagret (stratum corneum) när proteinet filaggrin bryts ned och det förser huden med fuktbindande ämnen (humektanter) i form av aminosyror, salter och liknande (mer läsning finnes HÄR). Det är alltså vad huden bildar själv för att förhindra uttorkning, det är därför missvisande av The Ordinary att kalla något för NMF bara för att de är fuktgivande. Gillar inte heller hur de försöker slingra sig undan detta faktum på sin hemsida genom att insinuera att kalla saker för vad det är (dvs vetenskapliga facktermer som visserligen kan vara svårförståeliga, men är skapta för att man ska veta exakt vad fan det är som åsyftas) bara är “made-up name-ology mumbo-jumbo”………

Men utöver dåligt namn och så är detta en trevlig fuktkräm. Den innehåller hyaluronsyra (HA) som är fuktbindande, aminosyror, fettsyror, ceramider och annat trevligt som ger huden fukt och stärker hudens barriär. Men inte är det NMF. Dock behaglig fuktkräm med många vårdande ingredienser till ett oförargligt pris!

 

Hyaluronic Acid 2% + B5

30mL, 77:- på asos.com (adlink)

Ett fuktgivande serum som innehåller flera olika sorters hyaluronsyra samt ett hyaluronsyrecrosspolymer, sammanlagt 2% hyaluronsyror. Man använder olika sorters hyaluronsyra eftersom storleken på molekylen avgör hur långt ned i huden den kan nå, och man vill ju gärna få fukt så djupt ned som möjligt. Fukt är just en sak som är bra för alla hudtyper, fyller ut och plumpar upp huden för ~*that glow from within*~ utan att behöva bli på smällen. Hyaluronsyra förekommer naturligt i huden och har låg risk för irritation, vilket är varför jag utan större samvetskval kan tänka mig att rekommendera detta till er som är ute efter något kanske inte helt revolutionernande, men behagligt och fuktgivande.

Största minuset: KAN VI SLÄPPA DENNA JÄVLA FORMEN AV FÖRPACKNING? Jag skiter i att folk ba “mmmm känner mig som en lustig vetenskapsmänniska” för droppers är idiotiska. De släpper in ljus och syre = förstör innehållet. Plus att du kan inte stänga till den ordentligt och att gummitutan till slut torkar ihop varpå du måste slänga skiten. Kan vi kollektivt bara lägga ned det? Okej?

 

High-Spreadability Fluid Primer

30mL, 71:- på asos.com (adlink)

Okej denna primern har jag använt 3 gånger nu. Den är väldigt dryg och man behöver bara en liten klutt för att täcka hela ansiktet. Jag är i allmänhet inte jätteintresserad av silikonbaserade primers, tyckte dock denna var helt okej i prestanda. Vad som dock inte är okej är det faktum att jag använt denna primer 3 gånger och flaskan är halvtom. Varför? Jo för att DE HAR VÄRLDENS SÄMSTA FÖRPACKNING!! Skiten var halvt igentorkad redan när jag fick den och ifall ni ser flaskans hals kan man se hur produkten torkat ihop och inte går att använda. Detta är även ett fenomen jag hört från flera användare – att förpackningen pajar för produkten. Hoppas The Ordinary väljer att stoppa denna primer i en tub istället, för denna flaska kommer åka rakt ned i papperskorgen för min del.

Sverker säger NEJ.

 

30% AHA + 2% BHA Peeling Solution

30mL, 83:- på asos.com (adlink)

Okej jag kan erkänna att detta var en av de produkter jag var mest pepp på för att den 1. ser ut som blod

2. Har ordentligt med syra i sig, som lär riva även i ansiktet på denna härdade bloggare.

Den ska användas sparsamt, max 2 gånger i veckan för att undvika överexfoliering. Men jävlar i min lilla låda vilket glow man får från denna! Det var nästan i stil med mandelpeelingen jag gjorde hos Akademikliniken när Luvan kunde spegla sig i min panna (för övrigt borde ni läsa luvans recension av blod-masken HÄR).

Okej nu kommer ni väl tänka good LAWD Smul get over it MEN JAG KOMMER PRATA OM DROPPERFÖRPACKNINGEN IGEN!! För denna gången är det faktiskt positivt!! Enda gången det är rimligt att använda denna form av förpackning är när det kommer till väldigt lättflytande vätskor, vilket denna ansiktsmask är. Hade ju DOCK föredragit att ha den i förpackning där den inte behöver utsättas för ljus och luft men

Jag skulle inte rekommendera den till någon med känslig hy, men för de som vet att ansiktet tål lite stryk är denna både sjukt rolig mask som ger extremt trevligt resultat. Då den innehåller både AHA som exfolierar på ytan och BHA som går ned på djupet, dämpar inflammation och hjälper mot oren hy så är detta en riktig kraftig combo för hjälp och lyster i alla hudlager!

 

The Ordinary är ett roligt märke, jag älskar att jag kunde köpa 4 produkter att prova för skojs skull utan att det kostade mig mer än strax under 300:-. Hyaluronsyreserumet och blodmasken kommer jag fortsätta köpa när de tar slut, även NMF har en potentiell chans att åter få bo i mitt badrumsskåp.

Men jag förstår att folk känner sig förvirrade. Det är mycket info, många olika specifika produkter och svårt att veta vad som funkar för just dina behov och din hudtyp. De låga priserna gör det mer förlåtande, men det är fortfarande något av en djungel – även för mig! Ser dock fram emot att prova mig igenom mer av The Ordinarys sortiment, och ifall det finns någon produkt du gärna vill att jag ska recensera är det bara att säga till! Men så länge de fortsätter med dropperflaskorna så kommer jag fortsätta gnälla om det. Ba så ni vet!

Loading Likes...

26 svar till “recension: fyra från the ordinary“

 1. Asså JAAAA deras jävla droppers`??? Fucking hatar dem, Lumene har det på sin vitamin c-essens och det gör fan att jag inte kommer köpa skiten igen. Haft The Ordinary’s 5% lactic acid under sommaren och det var väl en ok mild exfoliant men jag hatar den där droppflaskan så innerligt. ALDRIG MER! (rimlig emotionell reaktion I know)

  1. prettyscientific skriver: Svara

   Så tacksam över att någon har lika stark (och proportionell) reaktion som mig över detta!!! Trött på denna skitförpackning. Dock hade jag velat prova lactic acid, får se om jag står ut med fler droppers ?

   1. Om jag ska ge en snabb minirescension på lactic acid – köp en starkare koncentration än 5%. Den är jäääääääävligt mild vilket har passat gött under sommaren (smyg-exfolierar, gud beavre mig väl), men kommer inte fortsätta använda den i höst och vinter pga för svag :/ då blire direkt tillbaka till MiN fÖreVigT älSkAde PiXi gLow ToNic <3 <3 <3 <3 såatteh! Rimliga reaktioner osv.

    1. prettyscientific skriver: Svara

     Kanske är något värt att kolla upp (i 10% såklart gudbevars) nu när jag börjat med RETINOL!!!! Pixi glow tonic borde väl dock gå att ta året runt? Kanske inte varje dag men den är väl ändå tämligen mild? Borde ha bättre koll pga står en flaska i mitt badrumsskåp HEH men helt ärligt: är för lat för toner. No shame. Eller förlåt.

 2. Hahah, så skyldig till att känna mig suuuuupet cool så fort jag får handskas med pipetter. ? Du borde prova deras foundations, skulle vilka veta hur de är.

  1. prettyscientific skriver: Svara

   Hahah ingen shame i det egentligen, blir mest provocerad över att de utmålar sig själv till värsta högteknologiska företaget med sciencey produkter och sedan så har de gimmickförpackning? Näääää. Jag har faktiskt provat serum-foundationen och ska försöka få tag på den full coverage så jag kan recensera båda!

  2. Har för mig att det ligger inne en recension på foundationsarna hos theskinwitch.wordpress.com spoiler alert: ingen hit 🙂

   1. prettyscientific skriver: Svara

    Jag har numera fått tag på både serum & coverage foundation, ska testa och återkomma med recension! Men för runt 50-lappen styck förväntar jag mig inte direkt att bli amazed av resultatet hehe

 3. Jaaa asså tack för dissen av dropp-förpackning. Nåt av det första min morsa lärde mig var att undvika burkar och sån skit. PUMP ska de va och en mörk förpackning

 4. Jag är sjukt nyfiken på The Ordinary, men har gått på nollbehandling i några månader eftersom jag fick veta att utslagen jag hade över halva fejset tydligen var perioral dermatit. Så det suger lite eftersom 1) jag inte riktigt vet vad jag törs använda när jag ska börja igen och 2) det känns som om jag har fått fler och mer framträdande rynkor i pannan och runt ögonen sen jag slutade smörja med något annat än den skitjobbiga Finacea-krämen som varit det enda jag fått använda nu.
  Antar att blodmasken är helt off limits för mig (här hoppas jag givetvis lite att du ska säga “närå, testa”, men det känns inte troligt), men tror du jag vågar testa serumet och kanske krämen? För att fluffa till huden lite så att man känner sig lite mer orynkig och fräsch?

  1. prettyscientific skriver: Svara

   För det första: FÖRLÅT FÖR SEGT SVAR HONEY!! Jag har själv haft släng av självdiagnosticerad PD och nollbehandling är verkligen tråkigheternas tråk. Jag skulle dock gissa på att rynkor som dyker upp så snabbt snarare beror på uttorkad hud än typ *misshandlad hud* *ring hudvårdsmyndigheten* *ta ifrån henne huden hon missköter den*. Gjorde snabb search på både serumet och NMF-krämen, serumet innehöll bara två ingredienser som kan vara milt irriterande och de i låg koncentration. NMF innehöll lite mer potentiellt irriterande ämnen. Så om du vågar dig på att börja testa nytt skulle jag ta serumet över NMF. Samt börjar du återintroducera – alltid en produkt åt gången! Förhoppningsvis blir inte huden irriterad men OM det skulle hända är det mkt svårare att utesluta ifall man börjat med typ 5 nya produkter på en och samma gång. I feel you så mkt tho. Blodmasken får du tyvärr vänta med. MEN DEN SOM VÄNTAR PÅ NÅGOT GOTT – HAR DET JOBBIGT! kram på dig, är det något mer får du fråga på!

 5. Alltså ang, “ska det vara så?” och primern…. jag mailade och Deciem är fullt medvetna om problemet med detta!!!! Gör ju bara saken ännu värre faktiskt.

  1. prettyscientific skriver: Svara

   Det gör ju det hela bortom alla rimliga gränsers löjligt. Dra in produkten eller byt förpackning?!

 6. Jag har bara deras niacinamide-booster, tycker formulan e nice men stör mig på att pipetten inte sitter ordentligt… de sluter ju inte tätt på flaskan även när de är oöppnade. Niacinamide är ganska stabil ingrediens afaik så det känns ok men skulle va mindre bra med tex c-vitamin osv?

  Hur som vill jag såååå ha blodpeelingen.

  1. prettyscientific skriver: Svara

   Ja alltså dessa förkastliga jävla pipetter! Kan någon lägga ned bara! Stäng denna trenden! Varför inte låta den stå i en fontän i ett fönster så kan både direkt solljus, damm och bakterier komma in när vi ändå är i gång! Lev lite! Obs blodmasken är LJUVLIG. Inte på samma nivå som en mandelpeeling från AK men för priset – oslagbart.

 7. Hur använder du serumet? Beställde den i nåt slags bot mot annalkande slut av sommarlovet och allmän kvällstristess. Läste att en del blir torra av hyaluron och att det är viktigt att köra nån fuktkräm utanpå, stämmer?

  Är verkligen ingen hudvårdsgeek (no shieaat), tycker liksom det är lite äckligt att kladda med smörja, hehe. MEN älskar att läsa om och titta på produkter! ??? :))) Och du skriver jädra bra och liksom underhållande. Hurra för det!

  1. prettyscientific skriver: Svara

   Jag använder serumet direkt efter ansiktstvätt! Sedan har jag ofta någon tjockare kräm ovanpå för att liksom låsa in fukten. Låter konstigt att folk skulle bli torra av hyaluronsyra då det är en väldigt fuktbindande molekyl, skulle kunna bero på att de använt en högmolekylär hyalyronsyra (stora molekyler dvs!) vilket gör att den inte kan ta sig så långt ned i huden => mindre fukt i huden! Om du inte gillar kladd är det ju en bra idé att börja smått och läsa mycket, lycka till! Och tack som fan, blir jätteglad av dina fina ord! Gillar att både skriva om seriösa saker men också vara lite oseriös. Man måste inte ta allt på 100% allvar, det är ju bara livet liksom. Kram på dig!

 8. Felicia Moen skriver: Svara

  Uppskattar dina fina produktbilder alltså, love it.

  1. prettyscientific skriver: Svara

   men shit TACK! Försöker verkligen göra det bästa av mina mobilkamerabilder, blir jätteglad när jag får sådana här fina ord!

 9. Hej

  Jag undrar var jag köper produkter från The ordinary?

  Mvh, Cissi J

  1. prettyscientific skriver: Svara

   Hej! Det finns länkar i inlägget! Har främst köpt via asos, dock är där ofta slutsålt så man får ha lite tålamod. Annars har jag hört bra om att beställa via the ordinarys egna hemsida. Lycka till 🙂

 10. https://www.victoriahealth.com/brand/The-Ordinary/1053
  Här köper jag alltid The Ordinary. Frakt tillkommer, leverans brukar ta runt 1 vecka eller mindre.

  1. prettyscientific skriver: Svara

   Vilket bra tips!

 11. The Ordinary kommer att finnas på H&M. Kanske inte i alla butiker, men i alla fall i min ☝?

 12. Hej igen, förlåt, jag använde sökfunktionen och fann detta inlägg…det svarade ju ändå delvis på min fråga om Deciem…….
  tror mest att jag blev uppgiven på deras hemsida pga SÅ många produkter och allt är beskrivet som superscience också tänker jag att ja alla andra märken har ju också ÄMNEN i sina produkter. Är rädd för att bli lurad av deras självsäkra aura och fancy förpackningar (jaja trots att de är dåliga).
  Samtidigt så är det ju en spännande kontrast till “naturligt”-trenden och den kollektiva rädslan för div. konserveringsämnen och e-nummer och kemiska cocktails.

 13. Alla: *blir medlem på jordklok.se* *fasar ut allt i badrumsskåpet som innehåller ~tillsatser~ svårstavade ord, tillverkar egen kräm på morötter o surdeg*

  Också alla: *står på waitlist att få köpa serum m. beskrivning: …. is a mimetic of superoxide dismutase and catalase, and a Amino Complex Of Arginyl-Tryptophyl-Diphenyl-Glycine
  Bio-Complex Of Trifluoroacetylated Tripeptide*

  men ja jag är faktiskt nyfiken på deras linje NIOD

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.