The Body Shop Elixirs of Nature – Nigritella & Widdringtonia

Bekännelse: min allra första parfymkärlek var från The Body Shop. Den är discontinued sedan lääänge men var ingen mindre än oriental vanilla-doften med det okomplicerade namnet Vanilla. Jag upptäckte att jag som annars fick utslag av parfym (tack och lov att det växte bort?) kunde bära parfymoljan utan några problem. Glad var jag, eventuellt mindre glada var alla i min närhet under de kommande 5-7 åren då detta var i stort sett det enda jag doftade av. Egentligen inte fy skam, visserligen mycket vanilj men inte plastigt luktsudd utan mer varm och nästan lite boozy, med en god dos krämigt sandelträ (hur kan trä vara krämigt? fråga inte mig?) varm ambra, mysk och diverse blomster som inte märks värst mycket på min hud. Det är en bra doft, även om jag nog överdoserade den EN JÄVLA ANING under mina tonår. Har en hel flaska ståendes i arkivet, äkta relik!

Nog tjatat om mina doftminnen, ni kom hit för The Body Shops Elixirs of Nature och det är vad ni ska få!

För inte allt så längesedan släppte The Body Shop en ny serie parfymer med namnet Elixirs of Nature. Genom att använda sig av headspaceteknologi, där man sätter en kupa över blomman så att alla flyktiga gaser (doftämnen!) samlas i kupan.

Ser extremt sci-fi ut och jag älskar’t.

hey how u doin lil mama lemme whisper in yo ear

Sedan tar man kupan och gör en analys av vilken sammansättning blommans doft består av, på det sättet kan man sedan i ett labb skapa en på molekylen exakt kopia av doften. SÅ. JÄVLA. COOLT!!! Denna teknik medför fördelar så som att man faktiskt får en exakt kopia av doften, till skillnad från när doftämnen extraheras genom exempelvis destillering då det kan dofta något helt annorlunda. DESSUTOM innebär denna teknologi att man kan göra parfymer på extremt dyrbara, ovanliga eller fridlysta blommor, eftersom man inte behöver skörda en endaste blomma. Vilket är precis vad man gjort i Elixirs of Nature-fallet! Där har man velat skapa dofter av ovanliga och hotade växter utan att skada dem. Exempelvis så krävs det 4 ton rosor för att göra ett endaste kilo rosolja. RIP rosorna!!

Från de Schweiziska alperna har man fångat essensen av den röda orkidén Nigritella. Man har även smällt på ordentligt med vanilj och en mycket beskedlig mängd tuberos. Det är en vackert blommig doft, men nog fan känner min näsa igen något: vaniljen! Den påminner ju skitmycket om min tidigare doftkärlek från The Body Shop! Som den lite mer seriösa och romantiska storasystern till Vanilla-parfymen, samt något som Viola påpekat: en viss hint av Dior Hypnotic Poison. Något för dig som vill lukta som en del av kakan, men kanske inte hela bageriet.

Toppnoter: mandarin, bergamott & gröna löv
Hjärtnoter: Nigritella, tuberos & jasmin
Basnoter: vanilj, mysk & sandelträ

I Västra Kapprovinsen i Sydafrika växer cypressträdet Widdringtonia. I doften med samma namn har man försökt fånga den varma och torra terrängen där Widdringtonia växer, något jag tycker de verkligen lyckats med trots att jag aldrig varit i Sydafrika. De har blandat torrt trä med jordighet, men även lyckats få in aromatiska inslag så att doften verkligen känns som ett djupt andetag av stärkande bergsluft. Go fucking figure att det var trädoften jag skulle gilla mest – för denna doft är riktigt jävla god. Älskar trädofter och denna inkluderat, har använts många gånger sedan jag fick hem pressprovet, har även framkallat komplimanger. För vem älskar inte att dofta som höga höjer och böljande landskap fulla av torr växtlighet? Kanske inte folk med torgskräck, men i övrigt liksom.

Toppnoter: malört, svartpeppar & bergamott
Hjärtnoter: salvia, pelargon, muskotnöt
Basnoter: Widdringtonia, benzoin, vetiver & patchouli

 

Elixirs of Nature-dofterna är i flaskor av återvunnet glas om 50mL med äkta träkork,. Finnes i utvalda The Body Shop-butiker för de som vill provsniffa, samt på The Body Shops hemsida för 425:- flaskan. Inte illa alls faktiskt.

 


Translation: My first olfactory romance was with the Vanilla perfume from The Body Shop. It’s a warm, creamy, slightly boozy vanilla scent that I wore so much that the people who knew me around my early teens must get serious Marcel Proust-moments just by eating cake. It is truly a great scent but has unfortunately since been discontinued.

But enough about that, The Body Shop recently released the perfume series Elixirs of Nature and that’s great news – so let’s talk about that! Elixirs of Nature is made with the non-destructive headspace technology that’s so amazing and futuristic that I almost have to calm my tits. ALMOST. You put a glass bulb around the plant to capture its scent, so that the volatile gases later on can be analysed. This way you can determine the chemical composition of the scent and remake it to a perfect copy – molecule by molecule! It’s like scientific poetry! It’s a technique that has many advantages, since extracting odorous compounds by say distilling often make them smell distinctly different from the original source. It’s also, as mentioned before, non-destructive since you only have to make a “scent photo” of one plant that can live on afterwards. Compare that to traditional perfume making, where it takes an astounding 4 tonnes of roses so make a single kilo of rose oil. (By the way – I will not now nor ever use imperial units, over my dead metric body!!!)

 

From the Swiss alps comes the red orchid Nigritella. It has been cocooned in plenty of vanilla and tuberose, with some creamy sandalwood and a splash of fresh citrus. It took me quite a few whiffs before I realised what this reminds me of – the previously mentioned discontinued Vanilla perfume! But in a more floral, sober way. Perfect for those who want to smell like a luxurious bakery, rather than the cake factory.

Top notes: Mandarin, bergamot & green leaf
Heart notes: Nigritella, tuberose & jasmine
Base notes: Vanilla, musk & sandalwood

 

The Western Cape of South Africa is the home of Widdringtonia, a tree from the cedar family. In the scent it seems like they’ve tried to capture the warm and dry terrain where the Widdringtonia grows and I think it’s a success even though I’ve never been there. A combination of dry woods and earthiness, with aromatic and herbal notes that smells like a big breath of strengthening mountain air. Go fucking figure that I would fall in love with the woody scent, since I adore woody scents and this is no exception. It’s a great scent, I mean who wouldn’t want to smell of great heights and billowing mountains full of dry vegetation? Maybe not people with agoraphobia, but otherwise I mean.

Top notes: Artemisia, black pepper & bergamot
Heart notes: Sage, geranium & nutmeg
Base notes: Widdringtonia, benzoin, vetiver & patchouli

 

The Elixirs of Nature scents are bottled in recycled glass bottles of 50mL with wooden cork. They can be found at selected Body Shop stores and online.

Loading Likes...

7 svar till “The Body Shop Elixirs of Nature – Nigritella & Widdringtonia“

 1. Jag överdoserade också Bodyshops vanilla som tonåring!! Hittade en jättefin ersättare för den hos Lushs vanillary. Sitter och bildgooglar headspaceteknologi nu, älskart.

  1. prettyscientific skriver: Svara

   Tror jag brukat nog vaniljparfym för en livstid, men känns skönt att veta att det finns substitut ifall jag skulle få återfall! Ja visst är det världens coolaste jävla grej??? Fick dåndimpen direkt när jag läste om det!

 2. Hej hudvårdsguru! Vad tycker du om denna rent ingrediensmässigt? Är den nåt att hänga i julgranen? http://www.lumene.com/sv/content/moisture-remedy-day-night-cream

  1. prettyscientific skriver: Svara

   Jag testar faktiskt exakt denna kräm för tillfället! Den har inte så mycket aktiva ingredienser, så är ingen direkt mirakelkräm. Däremot innehåller den massa goda oljor, mjukgörande och lugnande ämnen så en bra kräm att smeta på efter sitt aktiva serum exempelvis!

   1. Spännande! Då kanske det blir en test hos mig också. Har du lust så skriv gärna ett inlägg om hur du tycker den är. 🙂

 3. Haha ÅH använde också den från Body Shop!!! Eller ja, jag glömde ju alltid applicera (och gör fortfarande det) så den stod och murknade i mitt badrumsskåp. Gillar fortfarande vanilj men då i kombo med lite, eh, “vuxnare” noter. Vill ju helst lukta som en sexig man.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.