THINGS YOU DON’T NEED – aktivt kol

Oh my god the bitch is back at it again. Med “bitch” menar jag mig, och med “it” menar jag alla jävla saker skönhetsbranschen håller på med som du inte behöver. Denna gången är det något som inte bara är onödigt, utan i värsta fall kan vara negativt för dig och din hälsa. Jag pratar om en av de trendigaste ingredienserna, the hot new shit för både utsida och insida:

AKTIVT KOL

Vad är aktivt kol?

Aktivt kol eller activated charcoal på engelska är inte som det låter: en påse grillkol som har börjat träna inför maraton. Aktivt kol är till att börja med kol. Det får man genom att ta något slags organiskt material exempelvis bambu, skal från kokosnötter eller vanligt jävla trä, och sen förbränna det. Antingen genom inert förbränning och därpå oxidering, eller genom att preppa med kemikalier innan förbränning. Slutresultatet är rent kol utan orenheter som innehåller väldigt många väldigt små porer. Denna porösa yta gör att aktivt kol är väldigt bra på att adsorbera (inte samma sak som absorbera, men det tar vi en annan gång) ämnen, och den porösa ytan är vad som gör aktivt kol just aktivt.

Vad påstås det att aktivt kol kan göra för dig?

Aktivt kol används inom väldigt många olika industrier och processer. Det används för att rena och rensa orenheter, men används också inom sjukvården främst för att behandla olika former av förgiftning. Eftersom aktivt kol enbart binder till ämnen genom fysisk attraktion beroende av närhet närhet så finns det ämnen den adsorberar både bättre och sämre. Aktivt kol är alltså inte en mirakelkur som adsorberar allt som är dåligt för dig, eftersom kolet saknar en tänkande hjärna som kan välja ut vad som är skadligt och inte. Däremot är kol billigt att framställa och har få bieffekter, vilket är varför den gärna används. Dessa effekter som jag nämnt nu har man gjort kliniska studier på, och man har fastställt en effektivitet.

Men sen kom skönhetsindustrin och wellnessindustrin och ba: men okej vi är besatta vid gifter, toxiner, detox och all sån skit. Då kan vi väl bara ta dessa dokumenterade effekter av ett ämne som tar upp gifter, och ba applicera rakt på våra produkter?

 

Och bing bing bong so simple – plötsligt har vi aktivt kol i ansiktsmasker och smoothies och rekommenderar det för allt möjligt bara för att vi kan. What’s the harm? Jo det fan ska jag berätta för er!

Aktivt kol i hudvård

Tanken bakom aktivt kol inom hudvård är att det ska adsorbera gifter och smuts ifrån din hud, lämna den fri från skit och därför jobba förebyggande mot åldrande via påverkan från omvärlden. Låter helt fantastiskt ju? Hade varit ännu mer fantastiskt om det fanns exakt något bevis på att det funkade!!! Jag har sökt igenom halva internet och pubmed och hittar exakt INGEN studie gjord what so ever på aktivt kol inom hudvård! Men ja, rent teoretiskt skulle aktivt kol i en ansiktsmask eller tvätt kunna adsorbera smuts och föroreningar från din hud. Men eftersom kolet redan är löst i en produkt som du smetar på huden är det också ganska sannolikt att den redan adsorberat ämnen från produkten. Tar du en tvättsvamp som redan är blöt och lägger den på en blöt yta KAN den visserligen suga upp mer, men mest troligt är att du kommer ha en blöt tvättsvamp på en blöt yta. För till skillnad från en tvättsvamp kan du inte vrida ur en partikel av aktivt kol. Vill du få bort smuts och orenheter från din hud finns det redan en absolut revolutionerande produkt som garanterat funkar: rengöring. Rengöringar är gjorda för att lösa upp fett och smuts och sedan sköljas av. 10/10 would recommend, dank AF.

Så aktivt kol inom hudvård kanske funkar, kanske inte. Finns inga studier gjorda på det, varför man egentligen inte kan påstå att det gör något. Man kan nämligen INTE göra så att man tar resultat från ett användningsområde och lättsamt applicera det på ett helt annat användningsområde. That’s not how science works, dude.

Men aktivt kol är inte farligt eller irriterande att applicera på huden, plus det ger cool färg som är jobbig att få bort från handfatet.
Så kort summering: you win some – you lose some.

Aktivt kol i mat/smoothies/shots/what have you

Här börjar det däremot bli lite lurigt. Är nämligen en jävla skillnad mellan att applicera något på:
huden – det organ vars främsta uppgift är att skydda dig från yttre miljön, samt
matsmältningsapparaten – organsystemet vars främsta uppgift är att ta upp saker från yttre miljön.
Olika saker är olika. Det låter galet men jag svär, det är sant.

Aktivt kol räknas som ett receptfritt läkemedel, och som jag tidigare förklarat har de exakt noll koll på vad som är bra för dig och vad som är dåligt för dig. Eftersom det är kol. Som inte kan tänka. Aktivt kol interagerar nämligen med flertalet andra läkemedel, så om man tar aktivt kol samtidigt eller nära inpå att man tagit läkemedel kan effekten av dessa påverkas. Speciellt aktsam ska man vara med att ta p-piller samtidigt, så ens strävan efter ~*detox wellness good vibes*~ inte gör en gravid i onödan. Aktivt kol kan inte heller bota bakfylla, trötthet, svullnad, bleka tänder eller betala dina csn-lån. Men det gör däremot din avföring svart, så goth poop for the win! Eftersom aktivt kol som sagt är väldigt ospecifikt med vad det adsorberar, så adsorberar det även vitaminer, mineraler, enzymer, proteiner och andra näringsämnen du faktiskt behöver. Vilket såklart är försumbart ifall man använder det som behandling vid förgiftning, men gör det väldigt kontraproduktivt att använda i en smoothie för att uppnå ~*wellness*~.

Har i allmänhet svårt att förstå poängen i att dricka shots eller smoothies med aktivt kol, eller att bara i allmänhet okynneskonsumera receptfria läkemedel för sitt höga nöjes skull. Eller hela jävla grejen med att behöva göra “detox”, vilket jag kommer skriva om mer utförligt i ett framtida inlägg. Men ska jag summera det kort så: förhoppningsvis har du en lever och två njurar, vilket löser de flesta av dina problem. Ifall du INTE har lever eller njurar kommer aktivt kol absolut inte lösa dina problem. Ifall du blivit förgiftad borde du inte dricka smoothies, utan uppsöka vård.
Kort summering: drick eller ät inte aktivt kol för skojs skull. Det är medicin. Respektera kolet.

Aktivt kol inom hudvård är harmlöst, men absolut inget du behöver. Vill du inte ha smuts i ansiktet: tvätta dig. Vill du inte ha smuts i kroppen: ha lever och njurar. Är du sjuk eller förgiftad: uppsök vård.

Vill du vara en vidrig idiot och tjäna billiga politiska poäng genom att utnyttja en hemsk tragedi, där du låtsas ha hjälpt till med släckingsarbete och poserar med sot smetat i ansiktet: stick och brinn!!

Loading Likes...

12 svar till “THINGS YOU DON’T NEED – aktivt kol“

 1. Alltså full on håller med om allt. Förutom tänderna: Works hella good alltså. Men, sväljer ej.

  1. prettyscientific skriver: Svara

   Åh nej du ska inte använda det på tänderna! Det funkar som slipmedel, dvs du riskerar att få bort emaljen på kuppen! Don’t!!!!

 2. Åh tack älskar hela detta konceptet med science vs nonsens, fortsätt, fortsätt!!!! Vad är din syn på kiropraktiker och naprapater?

  1. prettyscientific skriver: Svara

   Jadu! Det finns en hel del grejer de gör som är bra, men de verkar tyvärr rätt ofta ha en lätt förkärlek för det pseudovetenskapliga

 3. Så intressant inlägg! Hade varit kul om du gjorde ett inlägg om olika beauty-kosttillskott, typ kollagenpulver, silicea, andra såna hårtabletter, osv. Bullshit or not??

  1. prettyscientific skriver: Svara

   JAAAA! Har funderat på detta ämne och det är ju HELT KLART värdigt kategorin things you don’t need!

 4. NJUTER IN I BENMÄRGEN!!!!!!!! Bli min fru så kan vi slå världen med storm som det ultimata besserwisser-powerparet någonsin!

 5. Karin I love you! Jag skrikskrattar rakt ut genom inlägget.

  PS, fan att kol inte betalar mitt CSN-lån *sad face*

  1. prettyscientific skriver: Svara

   TACK GULLIS! Ja om det hade gjort det hade jag köpt ALLT aktivt kol någonsin!

 6. Varför tror folk fortfarande att saker alltid fungerar likadant inuti som utanpå kroppen. Det räcker ju med lite vanlig hushållslogik och grundläggande allmänbildning för att fatta att det inte stämmer. En gång när jag var liten testade jag att äta tvål och lärde mig direkt!

 7. Älskar när du skriver om sånt här! Ser fram emot detox-inlägget!
  Jag funderar på såna där små apparater som masserar ansiktet, funkar de och i så fall hur? Hade verkligen gillat ett inlägg om dom. Och +1 på kommentaren om beauty-tillskott!

 8. Naejj, jag som hoppades så himla mycket på att kunna bleka mina kaffegula tänder utan att slipa dem genom att slänga in en massa kol i käften. :((

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.