THINGS YOU DON’T NEED: Brazilian Butt-Lift

Kanske låter det lite märkligt att lägga ett kosmetiskt ingrepp under kategorin Things you don’t need, definitionen av kosmetiska ingrepp är väl nästan att det inte är något livsnödvändigt? Obs med brasklappen att all plastikkirurgi inte enbart är kosmetisk, finns även rekonstruerande plastikkirurgi vilket jag personligen tycker kan förtjäna kategorin “nödvändigt”. I alla fall. Brasklapp avslutad!

Vad som däremot ÄR livsnödvändigt är att inte dö, speciellt inte om det är för att man genomgår ett medicinskt ingrepp som inte är livsnödvändigt. Och här kommer vi in på problemet med Brazilian Butt-Lifts, även kallat BBL. Kort förklarat innebär det att man gör en fettsugning på områden där man har underhudsfett och injicerar det på ställen där man man vill ha mer volym, ofta i form av att ta bort fett från magområdet och injicera det i vad man i medicinska termer kan kalla “rövområdet”. Jag orkar inte gå in spekulationer kring varför detta ingrepp är populärt men slänger ut det for good measure: familjen Kardashian/Jenner. Det har blivit mer och mer populärt med en kroppsform med fokus på smal midja samt breda höfter och stor rumpa. Härligt för de som av naturen är välsignade med denna kroppsform! Mindre praktiskt för det mycket vanligare fenomenet att samla kroppsfett relativt jämnt över kroppen och inte bara på rövområdet och ingen annan stans.

Varför jag specifikt pratar om BBL’s som något man inte behöver snarare än Vilket Annat Plastiskkirurgiskt Ingrepp Som Helst är den otroligt höga dödligheten hos just detta ingrepp. American Society of Plastic Surgery har benämnt det som DET mest dödliga av alla kosmetiska ingrepp. Och jag hoppas att jag får vara såpass moraliserande och generaliserande att jag säger: döden är The Big Dålig.

Om man läser detta kanske man tänker att halli hallå, är inte ALL dödlighet vid kirurgi lika dåligt? Och så är det ju absolut. Skillnaden är att kosmetisk plastikkirurgi är något man generellt bara utför på fullt friska människor, i jämförelse med ex medicinsk kirurgi som man kanske gör för att rädda någons liv och/eller rädda/förbättra kroppsliga funktioner. Ifall man då har underliggande sjukdomar och liknande kan detta öka risken för dödlig utgång, men där väger den medicinska vetenskapen fördelarna med ett ingrepp mot risken att fortsätta utan det. Vilket medför att en hög dödlighet på ingrepp som inte kan hamna under kategorin “rädda liv” ses som sämre, eftersom man riskerar att döda fullt friska människor. Hänger ni med? Ya dig? BRA!!!! Jag skulle vilja påstå att de allra flesta former av medicinsk intervention, oavsett om det är kirurgi eller piller, har någon form av risk förknippade med sig. Jag menar herregud har ni någonsin läst en bipacksedel till panodil någon gång? “Ond bråd död” står fan med på listan av biverkningar och det pillret ska bara hjälpa mot huvudvärk.

När vi har detta avklarat kommer vi till nästa fråga: vad gör BBL’s så otroligt farliga? All kirurgi, livsnödvändig som icke-livsnödvändig innebär risker så som infektion så fort man sätter igång och karvar, problem relaterade till narkos osv. Vad man däremot löper så stor risk för efter ett BBL är *knäcker knogarna* makrofettemboli, eller på ren svenska: en makroskopisk (dvs synbar med blotta ögat) blodpropp orsakad av fettceller. Det innebär alltså att klumparna av fettpartiklar man med våld skrapat ut ur en del av kroppen och sen sprutat tillbaka in lossnar och kommer in i blodomloppet så att det orsakar en propp, vilket är vad som medför den höga dödligheten. För dilemmat är dels att rumpan är ett område rikt på blodkärl samt att de transplanterade fettcellerna behöver närhet till blodflöde för att kunna överleva. Alltså att den stora risken för dödlighet blir svår att undvika, ifall man vill kunna skörda något som helst resultat av ingreppet. Kanske kommer man i framtiden kunna utveckla någon teknik för att gå runt detta problem, men det är inte vad som är verkligheten i nutid. Sen kan vi också ta i beräkning att all mängd fett man omplacerar inte överlever, utan en stor del av fettcellerna ofta dör. Detta kan orsaka cystor, ojämnheter eller bara förlust av volym, varpå ingreppet kanske behöver göras om innan man får önskat resultat vilket medför ännu MER av dessa risker.

Detta kanske ett gissande från min sida, men jag uppfattar det som att många på konsumentsidan ser BBL’s som mindre riskfyllt än exempelvis implantat. Och rent medicinskt finns det en poäng med detta, ens eget fett ser inte kroppen som ett främmande objekt varpå man minskar risken med att kroppen ska stöta ut det. Men implantat har ju inte heller BBL’s tråkiga feature att orsaka blodproppar av ens eget omplacerade kroppsfett. Alltså, bara för att det är kroppens egna innebär inte att det är riskfritt. En gissning från min sida är att många här faller i den mentala fallgropen “appeal to nature fallacy”, slarvigt översatt till naturlighetsbias, alltså tron om att något är bättre för dig eller mindre skadligt ifall det uppfattas som “naturligt”. Och vad skulle kunna vara mer naturligt än ditt eget kroppsfett? Tyvärr dör du lika hårt av en blodpropp oavsett vart ifrån den kommer.

Här känner jag nästan att jag behöver ta en paus, be om ursäkt och säga FÖRLÅT ALLA FÅR GÖRA SOM MAN VILL ALLA FÅR OPERERA RUMPAN OCH DÖ DET VIKTIGASTE ÄR ATT INTE TALA NEGATIVT OM NÅGOT VAL SOM KVINNOR GÖR men det skulle ju vara att fara med osanning, för så känner inte jag. Eller ja, självklart kommer jag inte fysiskt hindra någon från att Göra Vad De Vill, men jag tycker att vi som det kollektiva vi:et kan ställa oss frågan: är en specifik kroppsform verkligen värd att dö för? Vilket ändå borde räknas som en rimlig fråga att ställa, när fler och fler utsätter sig för ökad risk för dödlighet när de kirurgiskt stympar frisk vävnad för att den inte ser ut som önskas. Förlåt om det känns överdrivet dramatiskt att använda ordet “stympa”, men jag vet inte vad för annat ordval som passar in bättre? Ökad risk för blodproppar, död, nekros, cystor, kanske bara att de nyss flyttade fettcellerna inte överlever eller att du behöver göra om ingreppet 3 gånger innan du får det resultatet du hade velat ha från början? Är det verkligen värt det? För att se lite bättre ut? Nu kanske varningsklockorna som klämtar “MORALIIIIST” börjar ljuda men helt ärligt tycker jag att detta är frågor vi borde ställa oftare. Snarare än att prata om detta i antingen formen “du är fin som du är” eller “resultatet av BBL ser varken snyggt eller naturligt ut”. Gå ifrån idén om estetik och istället göra en kostnadsanalys, eller åtminstone en sannolikhetsanalys. Hur sannolikt är det att någon ens kommer uppnå resultatet de önskar av en BBL? Och är det värt risken att dö?

Jag tycker personligen att det är helt ointressant att diskutera frågan om huruvida specifika skönhetsingrepp är “snyggt” eller inte. Vad jag däremot tycker är intressant är att diskutera hur en kroppsform som den absoluta majoriteten av människor inte kan uppnå naturligt ens kan framställas som något man kan uppnå naturligt. Ska vi slå vidare på den döda hästen Jenner/Kardashian kan vi prata om att de inte bara genomgått en absurd mängd skönhetsingrepp som de inte är öppna med, de påstår även om inte explicit så implicit att de uppnått sina kroppsformer genom träning. (Ett solklart exempel på detta är ju Khloe Kardashians så kallade “revenge body”) Inte för att någon har en juridisk skyldighet att berätta ifall de genomgått skönhetsingrepp eller inte, det blir bara så bisarrt när någon försöker bibehålla en så uppenbar lögn.

Men detta luftslott byggt på myrmark medför också att andra tror att de kan uppnå denna ofta omöjliga kroppsform genom träning för att inse att det inte går, fler genomgår BLL’s och påstår även i vissa fall även de att resultatet de fått är via träning, den eviga karusellen fortsätter och ingen vinner. Utöver möjligen plastikkirurgerna som tjänar storpengar. För let’s not get it twisted – det är inte genom knäböj du får en stor rumpa med tillhörande smala ben. Du kan inte heller träna din midja smalare än din bröstkorg och resterande skelett tillåter. Ingen pubertet i världen gör att du får större läppar, högre kindben, lyfta ögonbryn och större ögon på sättet som Kardashian/Jenners. Den personliga tränaren/puberteten kallas för pengar. Pengar till att genomgå plastikkirurgi. Och ifall man tror man kan få sina drömmars kropp tycker jag man ska titta på hur mycket just Kardashian/Jenners retuscherar sina foton. Skälet till att jag fortsätter använda dem som exempel är att detta är människor vars största kapital är deras utseende, alltså har störst incitament (och störst tillgång till världens främsta plastikkirurger) att lägga alla tänkbara pengar på att försöka uppnå någon slags påhittad “perfektion”. Om inte ens dessa människor kan uppnå “tillräckligt” smal midja, “tillräckligt” stor rumpa, tillräckligt runda höfter, tillräckligt cellulitfri hud, tillräcklig perfektion, vad är då oddsen att en vanlig dödlig människa skulle kunna uppnå det?

Alltså, oavsett ifall man tycker plastikkirurgi är antifeministiskt eller den sanna nyliberala feminismen i att ha makten att göra vad man vill av sin kropp, att tro att plastikkirurgi är fel ände att börja i då kvinnor borde försöka frångå ifrån att se sin attraktivitet som sitt främsta kapital, till att anse att självförtroendet i att få den kroppen man alltid drömt om är obetalbart. Oavsett vart du befinner dig i detta spektrum hoppas jag att du kunnat förstå att brazilian butt-lifts eller att kirurgiskt transplantera fettceller från en kroppsdel från en annan är ett ingrepp där det kostar mer än vad det smakar. Och oavsett vad det smakar kommer det inte smaka som du kanske drömt att det skulle. Det borde inte vara ett moraliskt laddat påstående att säga: det finns inget utseende som är värt att dö för.

 

 

 

Vill man läsa mer och inte har något emot att läsa på relativt högtravande engelska bifogar jag en del länkar till vad jag baserat inlägget på, trevlig läsning!

https://e-aaps.org/journal/view.php?number=648
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6181489/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31461012

Loading Likes...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.